"Det tar lång tid att bli ung" är ett samarbete mellan Moliereensemblen och Psykiatri Södra Stockholm. Teatern har spelats sedan 2010 och man gör cirka hundra föreställningar per år.
I veckan besökte man Vimmerby och spelade för tredjeringarna. Föreställningen vill fånga de ungdomar som lever upp i en miljö med psykisk ohälsa. I Sverige uppskattas mellan 70 000 och 100 000 växa upp med en förälder som lider av psykiska problem. Mörkertalet bedöms vara stort.
- Den här problematiken är mycket vanligare än jag någonsin hade trott. Vi får väldigt mycket gensvar. Några vill tacka för att vi har ökat förståelsen för deras problematik, andra har tagit hjälp efter att ha sett vår föreställning och det känns helt fantastiskt, säger skådespelaren Anja Rajic.
Alla döljer problemet
"Det tar lång tid att bli ung" handlar om Josef, Gustav och Sara. Tre vanliga tonåringar med helt annan uppväxtmiljö än många andra. Saras mamma är manodepressiv. Gustavs pappa är alkoholist. Josefs mamma är självmordsbenägen.
Föreställningen fångar tonåringarnas tuffa verklighet. Gemensamt är att de alla döljer sina problem för omgivningen.
- Många döljer det här jättelänge och försöker att skydda sina föräldrar. Det är fortfarande ett otroligt tabubelagt ämne. Vi behöver prata om det här mer än vad vi gör, säger Rajic.
Viktig teater om psykisk ohälsa
Mellan 70 000 och 100 000 barn uppskattas växa upp med en förälder som lider av psykisk sjukdom.Teaterföreställningen "Det tar tid att bli ung" vill sätta fokus på frågan. I veckan spelade man på Vimmerby Gymnasium.- Några har tagit hjälp efter att de har sett vår föreställning och det känns helt fantastiskt, säger skådespelaren Anja Rajic.
Föreställningen "Det tar tid att bli ung" vill rikta uppmärksamhet till de barn och ungdomar som växer upp med föräldrar som lider av psykisk ohälsa.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!