På måndag är det exakt två månader kvar till valdagen den 9 september. Förstagångsväljarna Maria Sundberg och Alexander Hellenstierna är bestämda att det är viktigt att rösta.
– Om man vill leva i ett demokratiskt samhälle är det en skyldighet att rösta, säger Maria Sundberg.
Alexander Hellenstierna studerar internationell samhällsvetenskap vid universitet i Växjö.
– Jag läser mycket om politik. Då är det lätt att förstå hur lyckligt lottade vi är i det här landet och hur viktigt det är att ta del av samhället och att rösta.
De tycker att valrörelsen inte gått igång riktigt ännu och har inga direkta riksdagsfrågor som kan avgöra vilket parti som ska få deras respektive röst.
– Jag bryr mig inte så mycket om vallöften utan ser mer till värdegrunden och jag velar mellan två partier, säger Maria Sundberg.
Alexander Hellenstierna är öppen för fler partier än så länge.
– Jag kan tänka mig de flesta partier utom ett. Med risk för att låta självisk går jag nog på det som ger mig mest och lyfter de områden som intresserar mig mest.
Han har röstat en gång förut, i folkomröstningen om landsbygdsskolorna i Vimmerby kommun. Nu har han svårt att peka ut någon särskild kommunal fråga som avgör hans val.
– Det känns större nu och det väldigt många behov i skolan, och idrotten och annat där alla vill ha så mycket som möjligt, så det är viktigt att sätta sig in i det så mycket som möjligt, säger han.
Maria Sundberg håller gärna fram idrottens behov som ett viktigt område. Men vill heller inte förringa andra.
– All behöver sitt grundbehov. Viktigt att de som inte syns också får till sina behov.
Ingen av dem är beredd att bli aktiv i politiken. I varje fall inte nu.
– Jag behöver nog bli mer engagerad för ett särskilt parti i så fall, säger Maria Sundberg.
– Jag vill gärna hålla löften och då är politiken svår, men jag jobbar gärna i offentliga sektorn som tjänsteman, säger Alexander Hellenstierna.
Båda tycker att partiledardebatterna i TV är ett bra sätt att bilda sig en uppfattning inför valet.
– Det ger en bra vägledning om vad partierna står för: sen måste man läsa på och ta in objektiva fakta också, säger Maria Sundberg.
– Viktigast är att undvika sociala medier. Där är så smutsigt. Då är partiledardebatten bättre, även om det inte är så roligt, trycker Alexander Hellenstierna.