Viktigt att prata känslor för att förebygga självmord

Ungefär 1600 personer tar årligen sitt liv i Sverige. Organisationen Suicide Zero vill minska den siffran genom preventivt arbete. I dagarna skickas en bok ut till nioåriga barns föräldrar i Vimmerby.

Stina Thimrén är intiativtagare bakom boken "Livsviktiga snack" som skickas ut till 1619 hushåll i Kalmar län i dagarna.

Stina Thimrén är intiativtagare bakom boken "Livsviktiga snack" som skickas ut till 1619 hushåll i Kalmar län i dagarna.

Foto: Privat

Vimmerby2021-05-19 17:00

Stina Thimrén är projektledare och initiativtagare till boken "Livsviktiga snack" som skickas ut i hela landet. I Kalmar län skickas 1619 böcker ut. 

– Uppkomsten till den här boken är sprungen ur en väldigt tragisk händelse och det var att min brorsdotter tog sitt liv när hon var 17 år och skulle fylla 18. I boken så finns det ett ”in memoriam” med en liten ängel på en sida och det är min brors tatuering, berättar hon. 

Men fokus i boken är inte självmord, utan fungerar förebyggande och uppmanar föräldrar till att hjälpa sina barn att sätta ord på sina känslor.

– Det vi vill göra är inte att skrämmas utan det här ska vara kul, ett sätt att lära känna sitt barn och rusta sitt barn inför livet och kanske när man går in i tonåren att man har ett förtroende för vuxenvärlden. Att det är okej att prata om hur man mår och att man blir tagen på allvar. 


Stina Thimrén berättar att ungefär 1600 personer tar sitt liv om året i Sverige, av dessa är cirka 70 procent män och pojkar. Men hon tror inte att man ska prata med sin nioåriga son på ett annat sätt än med en nioårig dotter.

– Nej, jag tror att man ska prata på samma sätt med pojkar och flickor, speciellt i den här åldern. Jag tror också att vi behöver få in våra pappor på det här, att papporna också kommunicerar med sina barn om hur viktigt det är att sätta ord på sina känslor och där behöver pappan vara en god förebild själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!