Viktigt med reflexer i mörkret

Under den mörka årstid som råder är det extra viktigt att tänka på att bära reflexer när man rör sig i trafikerade områden.

Reflexväst är ett effektivt sätt att synas i trafiken för gående.

Reflexväst är ett effektivt sätt att synas i trafiken för gående.

Foto: Anders Sjögren

Vimmerby2019-01-03 20:49

Statistik från NTF visar att 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar efter mörkrets inbrott. Genom att bära reflexer syns man bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar avsevärt. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

– Det är viktigt att tänka på att man syns väldigt dåligt i trafiken om man inte använder reflex. Det handlar om att ta ansvar för sin egen säkerhet. Den senaste tiden har jag lagt märke till att många använder reflexvästar i gult eller orange och hur effektivt det är. Sedan kommer det allt mer plagg med inbyggt reflexmaterial som också är bra, säger Maria Åkerö som är trafikingenjör i Vimmerby kommun.

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom de då syns bättre när bilen har halvljuset på. På små barn syns reflexer därför bättre eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om