Viktigt med regionbeslut

Kommunpolitikerna har till sommaren på sig. Sedan bör de ha bestämt sig i regionfrågan. Om inte så går det ändå men risken finns att hamna maktskugga.

Vimmerby2011-02-08 07:13

Regionfrågan ligger och pyr men det handlar om en rejäl omdaning av Sveriges indelning som ska vara helt klar till valet 2014. Det innebär dock att kommuner och län måste ha bestämt sig redan till i sommar.
- Det är nog inte så fel tänkt, säger regeringens utredare i regionfrågan, Mats Sjöstrand.

Önskemål måste fram
Han är lite vag i sina uttalanden men i slutändan är det hans tidsplan som sätter gränserna för lokala politiker på kommun och länsnivå.
Så här ser planen ut bakifrån:
Om det ska bli nya regioner måste folket välja företrädare i valet 2014. Då måste regionindelningen vara spikad och klar. Därför lägger Mats Sjöstrand sitt förslag i december 2012. För att lokala politikers önskemål ska hinnas med måste de vara klara till januari 2012. För att dessa önskemål ska hinnas med måste kommunpolitiker bestämma sig till sommaren.
Visst går det att vänta med att bestämma sig men det får följder, menar Mats Sjöstrand.
- Det är en fråga om vilket inflytande man vill ha över långsiktiga investeringar och infrastrukturplanering, säger Mats Sjöstrand.
Ty tanken med de nya större regionerna är att de ska få mer att säga till om.
- Det blir en stor förändring när man flyttar befogenheter från staten. Det blir en mer decentraliserad modell, säger Mats Sjöstrand.
Eftersom till en början Stockholm och nu också Skåne och Västra Götaland redan är stora regioner med mycket makt och kraft är andra länsföreträdare upprörda över att för lite pengar går till satsningar på till exempel väg och järnväg i Östergötlands och Kalmar län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om