Vildsvinen utmaning för lantbruket

Det kan finnas upp till 100 vildsvin per 1 000 hektar där stammen är som störst i Vimmerby kommun.

Stora delar av kornåkern i närheten av Rumskulla är nermejad och uppäten av vildsvinen. Christer Torenfält och Per Åke Svenssom betraktar skadorna.

Stora delar av kornåkern i närheten av Rumskulla är nermejad och uppäten av vildsvinen. Christer Torenfält och Per Åke Svenssom betraktar skadorna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-08-06 06:00

– Vildsvinen har aldrig varit ett så stort problem för jordbruket som det är nu, säger Per Åke Svensson, ordförande i Västra Sevede LRF-avdelning.

Han pekar med handen över ett fält med korn som till stora delar är förstört. Ett annat fält intill har redan tröskats trots att kornet inte var riktigt moget.

– Spannmål har man bara en chans till skörd, så ibland tvingas man ta vara på det som går. Nu är situationen så illa att bönderna riskerar att ge upp till sist om den här omfattningen på skadorna består. Det är avgörande att jägarna hjälper bönderna och ökar avskjutningen markant, för den har inte varit så hög som den borde, menar han.

Vildsvinsskadorna drev fram en samlad dialog mellan markägare och jägare i Rumskullatrakten i mitten av juli. Det har gett bra resultat så här långt.

– Alla jägare har ställt upp och varit ute och bara här omkring har det säkert skjutits 20–25 grisar på några veckor, men det räcker ändå inte. Vi måste få ner stammen rejält, säger han.

Per Åke Svensson menar att vildsvinsstammens tillväxt gynnats av flera yttre faktorer.

– Det har varit flera år med milda vintrar, tillgången på ekollon är mycket bra och det märks nu att det är allt större flockar med svin. Vi ser flockar med upp till 20 grisar, säger han.

Han bedömer att det finns så mycket som mellan 50 och 100 vildsvin per 1 000 hektar inom Rumskullaområdet som totalt är på 5 000 hektar.

– Sen varierar det naturligtvis mellan olika områden. Men just här tror jag det ligger närmare 100, säger han.

Det kan jämföras med att man räknar med ungefär fem älgar och kanske 10–15 rådjur på lika stora områden.

Christer Torenfält är markägare, jägare och ordförande i Rumskulla älgskötselområde.

– Skötselområdet är egentligen för kronhjort och älg och de kan vi väl hantera någorlunda, grisarna är svårare. De är nattdjur och det kräver att man är ute på natten om man ska jaga vilket i sin tur innebär både obekväma tider och att man måste ha särskild utrustning som mörkersikte och sånt, och det är ju inte bara en natt man behöver vara ute utan många om man skjuta tillräckligt med grisar. Sen har det blivit svårare att få avsättning för köttet också. Det tror jag också påverkar jaktintresset, säger han.

Nu stundar en ny jaktsäsong på de klassiska viltslagen. Bönderna och markägarna ser gärna att jägarna skjuter vildsvin också.

– Visst behöver vi få in vildsvinsjakten också i bockjakten och älgjakten i större utsträckning när det är mycket folk ute.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!