Vilken larvig häck...

En lång häck där minst 40 meter är insvept som i vita slöjor och där det kryllar av maskar eller larver. Det upptäckte Vimmerbybon Sören Ericsson i närheten av Krön för ett par dagar sedan.

Den här synen mötte Sören Ericsson när han körde på vägar i trakterna kring Krön i veckan. Hela häcken är täckt av en vit slöja och tusentals larver.

Den här synen mötte Sören Ericsson när han körde på vägar i trakterna kring Krön i veckan. Hela häcken är täckt av en vit slöja och tusentals larver.

Foto:

Vimmerby2012-06-22 04:07


- Jag har aldrig sett något liknande. Jag fick se att häcken var alldeles vit och åkte tillbaka och såg att det var tusen och åter tusen larver, berättar han.
Han hade kameran med sig och fotograferade sin upptäckt. På kvällen åkte han tillbaka på nytt och fick några bilder också i kvällsljus. De kan närmast ge ett skräckfilmsliknande intryck eller rent av vara tagna från den torra afrikanska savannen.
Vad det rör sig om vet vare sig Sören Ericsson eller vår tidnings redaktion.
Därför tog vi hjälp av fältbiologen och naturläraren på gymnasiet, Tony Karlsson. Han levererar snabbt ett klargörande:
- Det är häggspinnmal, yponomeuta evonymelia på latin. Larverna äter rent på blad, men oftast överlever trädet eller busken, säger Tony Karlsson.
Han säger att företeelsen inte är direkt ovanligt, utan förekommer regelbundet.
- Det ovanliga är att man får syn på det att det är så här exponerat, det brukar annars kanske vara ett träd inne i skogen eller så, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om