Vill behålla Granen i kommunens ägo

"Behåll Granen i kommunens ägo”. Vänstern i Vimmerby tror att en försäljning av Granen skulle kunna bli ekonomisk smäll för kommunen på lång sikt.

Peter Fjällgård och Lars Johansson (V) vill inte att kommunen säljer Granen. "Det kommunen äger har man också kontroll över".

Peter Fjällgård och Lars Johansson (V) vill inte att kommunen säljer Granen. "Det kommunen äger har man också kontroll över".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-08-28 12:00

Socialdemokraterna har öppnat för försäljning av äldreboendet Granen, med villkoret att en huskropp för trygghetsboende byggs intill.

Men Vänsterpartiet har svårt att se några fördelar med en försäljning.

– Det finns flera aspekter i det här. Idag hyr redan kommunen stora delar av bottenvåningen i fastigheten, där bland annat hemtjänstens verksamhet är samlad. Hyran stannar i kommunen och behovet av lokaler finns ändå, en försäljning skulle bara ge ökade kostnader i form av extern hyra, säger Lars Johansson (V).

Att förslaget om försäljning oroat många av de som bor på Granen är begripligt, menar Peter Fjällgård (V).

– En försäljning skulle med största sannolikhet leda till ökade hyror, vilket i slutändan riskerar att öka kostnaderna för socialnämnden, som inte kan ta ut full täckning för hyreshöjningen. Dessutom är vi tveksamma till att bygga ytterligare ett boende vid Granen. I en del lägenheter skulle den nya utsikten bli en vägg.

Behovet av ett trygghetsboende är stort i Vimmerby, men Vänstern ser hellre ett trygghetsboende i Södra Vi, än i Vimmerby.

– Det handlar i grunden om trovärdighet. Vi pratar om små orter, vi pratar om mötesplatser – ändå pratas det bara Vimmerby. Vi vill se en utökning av Vidala och att kommunen i samband med det också tittar på möjligheterna att komplettera med trygghetsboende i Södra Vi, som ligger nära Gullringen, Rumskulla och Djursdala. Alla äldre kanske inte vill flytta till Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!