"Vill inte tänka att det kan hända här"

Under onsdagen väcktes åtal mot den praktikant på en förskola som misstänks för en mängd grova våldtäkter mot barn. Händelserna i Högsby har sänt chockvågor genom förskole-Sverige. Så även i Vimmerby. - Jag känner mig trygg med de rutiner vi har, men man kan inte gardera sig till hundra procent, säger förskolechefen Anne-Cathrine Ingström.

Trygg med kommunens rutiner. Verksamhetschefen Anne-Cathrine Ingström betonar vikten av en ifrågasättande attityd i verksamheten.

Trygg med kommunens rutiner. Verksamhetschefen Anne-Cathrine Ingström betonar vikten av en ifrågasättande attityd i verksamheten.

Foto:

Vimmerby2014-06-12 06:46


Det var i början av april som pedofiliskandalen i Högsby rullades upp. En 21-årig man sitter häktad, misstänkt för övergrepp på 17 barn. 15 av dem gick på den förskola som 21-åringen praktiserade på. Offren är mellan två och sex år gamla.
21-åringen har även dokumenterat flera av övergreppen och är häktad på 14 åtalspunkter, däribland grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. I häktningsförhandlingen erkände mannen brott på samtliga punkter, men han anser att de inte ska betraktas som grova.
Den misstänkte lider, enligt läkarundersökningen, av en organisk hjärnskada och genomgår nu en stor rättspsykiatrisk undersökning. Åtalstiden har förlängts vid flera tillfällen och senaste datumet för att väcka åtal eller begära förlängd åtalstid är nu satt till den 11 juni.

"Trygg med våra rutiner"
Händelserna i Högsby är kanske historiens största skandal inom förskolan.
- Man vill inte tänka tanken att det ska kunna hända och det är fruktansvärt. Men det innebär också ett lärande för alla andra och att man tittar igenom sina rutiner, säger Vimmerby kommuns förskolechef Anne-Cathrine Ingström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om