Bakom insamlingsbössan Astrid Lindgrens Vimmerby-Musikhjälpen finns nästan 5 000 medlemmar. Men det är ett ansikte som syns mer än andra, initiativtagaren Emma Blixt. Hon startade också rikstäckande gruppen ”Rehabtruppen”, som häromåret drog in dryga miljonen till Musikhjälpen.
– Jag drivs av att göra saker, och älskar att sprida budskap jag tror på. Men samtidigt finns det en risk att folk tänker att ”det här är Emmas grej”, och det är inte alls så jag vill ha det. Det är Vimmerbybornas grej.
"Kan andra småstäder kan Vimmerby", tänkte Emma Blixt i fjol när hon startade Facebookgruppen och fick ett enormt gensvar. Folk bidrog med pengar på olika sätt och särskilt auktionerna, där man kunde buda på upplevelser som lektion med bowlingproffs, få följa med ut på jakt eller en konsert, skjutsade på resultatet under de sista dagarna.
– Bara auktionerna drog in 30 000 kronor till Musikhjälpen, så det är något jag gärna vill ha en repris på i år. Hittills har det kommit in två spännande auktioner, och jag hoppas på fler.
Som en driven ”doer” ser hon gärna att förra årets resultat ryker. Men hon vill ändå inte sätta något mål. Engagemanget är viktigare än antalet insamlade kronor.
– Min tanke när jag drog igång det här var att skapa samhörighet och vi-känsla i Vimmerby, att vi gör något tillsammans. Jag gör gärna saker själv, men jag har inte mer tid än någon annan. Det behöver inte vara så stora grejer, vill man göra det riktigt enkelt åker man till Vimmerby pantstation, som är med på tåget även i år, och skänker all pant till Musikhjälpen.
Loppisar, insamlingar på jobbet, miniauktioner i butiker kan också ge extra klirr i insamlingsbössan.
– Det finns inga gränser, det går att hitta på så mycket. Vi har många företag i Vimmerby och det vore kul om de också engagerade sig.
Emma Blixt tror att årets tema ”Alla har rätt att funka olika” kan vara en ögonöppnare.
– Det handlar i grunden om människovärde och det vore fantastiskt om allas rätt att funka olika blev något vi pratade om hemma och på jobbet.