Vill slopa seriespel helt

VH-tränaren om hockeyförslaget: "Kommer få motsatt effekt".

Svenska Ishockeyförbundets barn- och ungdomstemautredningen föreslår att ishockeyn slopar seriespel helt upp till tolv års ålder.

Svenska Ishockeyförbundets barn- och ungdomstemautredningen föreslår att ishockeyn slopar seriespel helt upp till tolv års ålder.

Foto:

Vimmerby2015-12-08 07:55


Förbud mot att utse seriesegrare i tävlingar och cuper för barn under 13 år? Ja, ishockeyn är nu på väg att följa fotbollen i denna fråga. Och till och med spetsa till regelverket ytterligare.

- Jag tror att det här kommer få motsatt effekt säger Stefan Lundqvist, tränare för Vimmerby Hockeys framgångsrika tolvårslag.

I förra veckan beslutade Svenska Fotbollförbundet att det från 2017 ska vara förbjudet att utse seriesegrare i tävlingar för barn under 13 år.

Nu vill svensk ishockey gå ännu längre. Förbundets barn- och ungdomstemautredningen föreslår att ishockeyn slopar seriespel över huvudtaget upp till tolv års ålder. Förslaget, som om det beslutas, tidigast kan genomföras hösten 2016, är nu ute på remiss i hockey-Sverige.

Det har också förts fram förslag om att förbjuda individuell statistik och utmärkelser före U13 samt att distriktsförbunden inte ska få sanktionera cuper som för tabeller före 13 års ålder.

I dagsläget är det upp till distriktsförbunden själva att avgöra för vilka åldrar det ska arrangeras serier.

- Tävling är en viktig del i verksamheten, en del av vår värdegrund. Det är inte fult att tävla men vi måste tävla på barnens villkor. Det ska vara lustfyllt, inte ångestfyllt, säger Henrik Haraldsson, utvecklingschef på ishockeyförbundet, till Expressen.

- I seriespel får barn leva med vad som har hänt för längesedan i stället för att vara här och nu i glädjen och aktiviteten. De ska inte behöva ha ångest över saker för två månader sedan, menar han.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om