Villa Vimmerby summerar första sommaren som gästboende

Familjens idé var att skapa det semesterboende de själva saknat och efter första sommaren är de mer än nöjda med resultatet.

Janna och Andreas Corneliusson flyttade från Stockholm till Vimmerby för att satsa på drömmen om att öppna ett gästboende.

Janna och Andreas Corneliusson flyttade från Stockholm till Vimmerby för att satsa på drömmen om att öppna ett gästboende.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-08-28 06:00

Det är en brokig skara hus som ramar in gårdsplanen på Storgatan 34 i Vimmerby. Janna och Andreas Corneliusson från Stockholm köpte stället förra sommaren för att följa sin dröm att öppna ett gästboende samtidigt som de själva flyttade in. Nu kan Villa Vimmerby summera sin första sommar och konstatera att det mesta gått långt över förväntan.

– Vi har haft jättemycket gäster. Det har inte varit hundra procent fullt men vi har lyckats nå ut till så många fler än vi kunnat drömma om, säger Janna Corneliusson.

undefined
Det är en alldeles särskild känsla i trädgården bland den lite brokiga skaran hus på Storgatan 34.

Gårdshuset från 1820 och industribyggnaden från 1910 är renoverade och tillfixade men från Storgatan sett kan det vara lätt att missa prakten som döljer sig inne på gården.

– Många har hittat till oss via sociala medier och något som jag är stolt över är att vi blivit rekommenderade. Gäster har berättat att de hört om oss från andra. Jag vet till exempel att vi var en liten snackis på en lekplats i Göteborg i somras, säger Janna Corneliusson.

undefined
När Janna och Andreas summerar första somamren med Villa Vimmerby är de mer än nöjda med antalet gäster och den fina respons de fått.

Villa Vimmerby öppnade i mitten av juni, två veckor senare än planerat. På grund av en mögelskada i gårdshuset som gjorde att man var tvungen att byta ut både golv, väggar och tak tog renoveringen längre tid än man trodde. 

– Jag stod här i april och tog emot bokningar på telefon när vi inte hade väggar. Men det löste sig, säger Andreas Corneliusson.

Janna jobbar som rekvisitör på Astrid Lindgrens värld och det är hon som ansvarat för färg- och formval i uthyrningslägenheterna. Hon berättar att hon försökt ge varje del sin egen speciella känsla.

– Vi har tänkt mycket på barnfamiljer och inrett med lek, utklädningskläder, böcker och spel samtidigt som det också ska vara en lugn plats för vuxna. Nästan alla gäster har kommit till Vimmerby på grund av Astrid Lindgrens värld och det finns många referenser till hennes sagor i inredningen. Ser man dem så gör man, men om man inte vet om dem blir de inte lika tydliga, säger hon.

undefined
Boendet är fullt av små mer eller mindre tydliga referenser till Astrid Lindgrerns figurer. Här syns exempelvis Emil i Lönnebergas soppskål.
undefined
Lägenheterna i gårdshuset är mestadels inredda med second hand-prylar som Janna Corneliusson hittat på sina loppisrundor.

Villa Vimmerby har två enheter för uthyrning men jobbar för att i framtiden ha fyra och antagligen ännu fler. Planerna saktas dock ner av kommunens arbete med detaljplanen för Storgatan. Alla helger i september är fullbokade och i höst siktar man på konferensgäster.

– Jag tycker att vi i stan behöver jobba för att få hit folk på lågsäsong. Astrid Lindgrens värld är en fantastisk plats men det finns så mycket annat fint här, säger Janna Corneliusson.

Såhär ser badrummet ut i en av lägenheterna i gårdshuset.
Såhär ser badrummet ut i en av lägenheterna i gårdshuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!