Efter att förbundsstyrelsen i Villaägarnas Riksförbund tilldelat region Öst, där bland annat Kalmar län ingår, medel för att ordna Villaägarnas Dag som pilotprojekt hakade de flesta av regionens lokalföreningar på.
Resultatet blev gott och numera är Villaägarnas Dag en nationell angelägenhet, som i år infaller den 2 september.
– Varje lokalförening gör vad som passar bäst, syftet är att vi syns och hörs lokalt. Vi är en stor och effektiv organisation som har en utmaning i att kommunicera med våra medlemmar. Nästan hälften vet inte ens om att de är anslutna till en lokalförening, säger Sture Andersson, som tidigare suttit i förbundsstyrelsen.
I Vimmerby har lokalföreningen valt att ordna mässa med inbjudna företag vartannat år och fira Villaägarnas Dag med olika teman vartannat år.
– I år blir det stor villaägarmässa i Mässhallarna med 22 företag knutna till villa och boende. Det är vi mycket nöjda med och det är ett brett utbud av utställare som kan informera om det mesta. Bland annat kommer Byggmax, som ju nyligen etablerat sig i Mariannelund, säger ordförande Sören Nordén.
Utöver företag inom bygg, hem, energi, trädgård och inredning kan man bland annat få tips om kurser av Vuxenskolan. Vimmerby Energi och Miljö AB finns på plats för att svara på frågor i ett aktuellt ämne, sophanteringen.
Mässorna brukar locka 400-500 besökare och arrangörerna hoppas på ännu fler i år.
– Vi kan säga att vi hoppas på de som inte brukar komma. Det finns något matnyttigt för alla. Inte minst om man står i begrepp att köpa hus, då kanske man slipper trilla i några av de vanligaste fallgroparna.
Tommy Lindström ser en poäng också i att företagarna träffas på mässan.
– Även inom näringslivet vet inte alla om den kompetens som finns i Vimmerbyområdet. Och våra medlemmar är deras framtida kunder.
Medlemsantalet i Villaägarna Vimmerbyorten ligger stadigt kring 950-1 000 och därmed är föreningen en av kommunens största.
– Vi har muskler. De flesta känner till våra rabatter inom olika områden men vi kan också hjälpa till när man inte är nöjd med en hantverkare eller när man behöver kontakt med jurist, till exempel vid dolda fel, säger Sune Ankarberg.
Husbygge, husköp, renovering och hemmafix är huvudbry inte minst bland de något yngre, men Villaägarna har som många andra föreningar svårigheter att nå ut till unga.
– Vi måste få in nytt tänk och hitta vägar till föryngring. Ett starkt varumärke har vi, och det vill vi visa, säger Sture Andersson.