Viltkväll i Frödinge med fokus på balans mellan skog och vilt

Vimmerby verksamhetsområde inom Södra bjöd tillsammans med LRF, i veckan in till viltkväll. Det som var unikt denna gång var att man vände sig särskilt till markägare vilket tidigare inte varit fallet när dessa frågor diskuterats.

En av viltkvällens medverkande Ove Arnesson, Skogsstyrelsen som varit projektledare för "Mera Tall" som haft syftet att öka arealen som föryngras med tall. Foto: Bertil Andersson

En av viltkvällens medverkande Ove Arnesson, Skogsstyrelsen som varit projektledare för "Mera Tall" som haft syftet att öka arealen som föryngras med tall. Foto: Bertil Andersson

Foto:

Vimmerby2018-04-27 12:30

Elin Jonsson, skogsvårdsledare vid Södra inledde kvällen med en genomgång av Södras viltpolicy. Huvudmålet är att det ska vara möjligt att föryngra skogsmarken med lämpligt trädslag. Sju av tio föryngrade tallstammar ska vid fem meters höjd vara oskadade. Rönn, asp sälg och ek ska kunna bli trädbildande i de delar av landet där de är naturligt förekommande.

- Man ska klara att få en skog att växa upp utan att behöva viltbehandla. Skogen och viltstammarna ska förvaltas så att skogens alla nyttigheter tas tillvara. Även om man är skogsägare och inte ägnar sig åt jakt så bör man delta och besöka de viltmöten som ordnas, säger Jonsson.

Ove Arnesson från Skogsstyrelsen redogjorde för projektet "Mera tall".

- Det går att minska de omfattande betesskadorna på tall och även öka andelen tall i skogen. För att nå dit krävs en ökad samverkan mellan jägare och skogsägare. En viltstam i balans är något som bägge parter tjänar på och som man skapar genom mer foder samtidigt som man minskar på viltstammen.

Det talas mycket om älgens skador men i Vimmerby-Hultsfred-Västerviks området är även rådjur, dov- och kronvilt starkt bidragande. Man beräknar att sju rådjur ger samma betestryck som en älg, och motsvarande antal för dovvilt är fyra och kronhjorten två. Det samlade betestrycket kan alltså vara betydligt högre än man anar och förorsaka väldigt stora skador på ungskogen.

Helene Lantz är projektledare vid LRF Sydost och arbetar med skog, vilt och vattenfrågor. Hon ägnade sin tid av mötet åt vildsvinen och bekämpningen av dessa.

- De har ökat oerhört fort till antalet och gör enorma skador på åkrar och grödor och även inblandade i många trafikolyckor som därmed leder till en stora samhällskostnader.

- För att minska skadorna krävs ett ökat jakttryck och en intensiv skyddsjakt för att stävja vildsvinens fortsatta utbredning, säger Helene Lantz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om