Vimarhem kräver 4,75 procents höjning

Kommunala bostadsbolaget Vimarhem kräver en höjning av hyrorna på 4,75 procent. Det är ett av de högsta kraven som kommit in till Hyresgästföreningen såhär långt. - Det är tveklöst ett väldigt högt krav, säger Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg.

Vimarhems vd Jan Erixon vill se en kraftig höjning av hyrorna till nästa år.

Vimarhems vd Jan Erixon vill se en kraftig höjning av hyrorna till nästa år.

Foto:

Vimmerby2013-11-15 07:33


Ifjol gick Vimarhem in i hyresförhandlingen med ett krav på 3,07 procents höjning. Då kom inte parterna överens, och hyran fick avgöras av Hyresmarknadskommittén. Följden blev en höjning med 2,13 procent.
I år går Vimarhem in ännu tuffare i förhandlingen. Det allmäna bostadsbolaget vill se en höjning med 4,75 procent - vilket är ett av de högsta kraven som har kommit in till Hyresgästföreningen såhär långt. Runt 70 kommunala bostadsbolag har lämnat in sina yrkanden och genomsnittet ligger på cirka 2,8 procents höjning.
- Det är ett av de högsta buden som har lämnats in från ett allmänt bostadsbolag hittills och tveklöst är det ett väldigt högt krav, menar Erik Malmberg.

"Vi behöver pengar"
Vimarhems vd Jan Erixon motiverar kravet med flera skäl. Dels ny redovisning för underhåll och avskrivningar.
- Det påverkas av det. Sedan kommer priset för värme att gå upp och vi har massa outhyrt. Det ligger på fyra procent tomma lägenheter i snitt. Vi har också ett eftersatt underhållsarbete som vi ska kunna åtgärda med den här höjningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om