Vimarhem är redo att bygga Uven: "Det känns stort"

Vimarhem har nu antagit anbudet från JSB och står redo att starta byggnationen av 32 lägenheter i kvarteret Uven –förutsatt att detaljplanen går igenom.

– Det känns bra och det känns stort. Det är ett stort projekt för oss på Vimarhem, säger styrelseordförande Magnus Danlid (C), här ståendes på marken för kvarteret Uven tillsammans med vd Johan Oléhn och vice ordförande tillika styrgruppsmedlemmen Thomas Karlsson (KD).

– Det känns bra och det känns stort. Det är ett stort projekt för oss på Vimarhem, säger styrelseordförande Magnus Danlid (C), här ståendes på marken för kvarteret Uven tillsammans med vd Johan Oléhn och vice ordförande tillika styrgruppsmedlemmen Thomas Karlsson (KD).

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-06-29 16:42

Under tisdagen höll Vimarhem styrelsemöte där kvarteret Uven var med på dagordningen. Vd Johan Oléhn informerade då att anbudet från JSB gäller eftersom inget överklagande kommit in. Styrelsen gav därmed i uppdrag att beställa nybyggnationen.

– Vi hade en upphandling via allmännyttan där två intressenter gav förslag och vi fastnade för det här och därför fick vi också vänta eftersom det var tid för överklagan, säger ordförande Magnus Danlid.

– Förbehållet i beställningen kommer vara att detaljplanen vinner lagakraft. Den ligger överklagad i Mark- och miljödomstolen just nu men vi har förhoppningar om att det ska gå igenom, säger Johan Oléhn.

Vimarhem önskade ändringar i detaljplanen och Länsstyrelsen ansåg då att det borde upprättas en ny detaljplan, vilket drog ut på tiden.

 – Det hade redan då kommit synpunkter från grannarna men trots det valde man att dra igenom det i både nämnd, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, då det inte låg tillräckligt mycket bakom. Men dagen innan detaljplanen skulle vinna lagakraft kom det in ett överklagande till Mark- och miljödomstolen istället.

Vad är det de inte gillar?

– Egentligen får du ta det med nämnden eller förvaltningen, men det är kopplat till byggnadshöjden. Den som detaljplanen föreslår är till och med något lägre än kringliggande hus, säger Oléhn.

Går detaljplanen igenom kan Vimarhem börja bygga direkt men när första inflyttningen kan ske är osäkert.

– Vi är helt i händerna på domstolen men den totala produktionstiden är 10-12 månader plus den ställtid som totalentreprenören behöver. 

undefined
Johan Oléhn är vd för Vimarhem och är nöjd att de nu har antagit anbudet från JSB.

Styrelsen beslutade även att tillsätta en styrgrupp bestående av Magnus Danlid, Thomas Karlsson, Lennart Nygren, Johan Oléhn, Elisabeth Will och Lars Sandberg.

– Huset har vi ett färdigt förslag på, invändigt och utvändigt. Färger och eventuella utsmyckningar på byggnaden där är vi inte ännu.

Det är väldigt mycket vita hus runt om – kommer ni försöka hålla en röd tråd?

– Vi kommer göra det bästa färgvalet man kan göra, säger Oléhn.

Enligt dig då?

– Nej styrgruppen, säger Oléhn.

undefined
Här syns förslaget på fasaden för Uven med block i två färger. Exteriört är varken färger eller belysning i dagsläget klar utan något för styrgruppen att ta ställning till. "Målet med det här huset är att det ska vara ett hus man åker förbi och tänker "här vill jag bo", men det ska inte sticka ut utan vara något som höjer området", säger Magnus Danlid.

Totalt räknar man med 32 lägenheter i totalt fyra våningar, tre våningar mot gatan och en souterrängvåning mot baksidan.

– Det blir treor, tvåor och tre stycken ettor, för det måste vi ha 10 procent av, ettor, enligt de statliga bestämmelser som är, säger Danlid. 

Men några fyror blir det inte.

– Efterfrågan och ekonomisk verklighet. Det här huset är väloptimerat och ska inte kosta mer än vad vi kan hyra ut det för. En nyproducerad fyra blir rätt så hög hyra, säger Oléhn.

– Vi upplever att det finns en efterfrågan på fyror, men inte de dyraste som våra nyproducerade, säger Danlid.

undefined
Thomas Karlsson, Johan Oléhn och Magnus Danlid ingår alla i styrgruppen för Uven.

Den heta diskussionen på regeringsnivå om marknadshyror påverkar inte Uven.

– Skulle vi bygga ett dyrare hus som skulle kräva en högre hyra, om vi fick sätta hyran själva eller ihop med hyresgästföreingen, spelar egentligen ingen roll för vi skulle ha svårt att kunna hyra ut det. Här skulle det aldrig gå så det blir ingen jättefråga för Vimmerby, säger Oléhn.

Vad är priset för en nyproducerad etta, två eller trea i Vimmerby?

– Den normhyra som vi baserar på är 1 350 kronor per kvadratmeter. Men det blir inte riktigt det i våra olika lägenheter annars kunde man lätt räkna ut vad det skulle bli. Så om vi hade byggt en trerummare på 77 kvm kan man multiplicera det med 1350 och dela det på 12 – så får man månadshyran, säger Oléhn.

Kostnaden för Uven

Vimarhem har varit i kontakt med revisorn angående nedskrivning vilket i nuläget inte kommer att behövas.

– 66 miljoner kommer det att gå till, men vi skissar också på att – eftersom vi håller oss enligt normerna med 10 procent ettor och en extra energiklassning och solpaneler – att vi får ett bidrag, så kallat nybyggnadsstöd, på runt 12 miljoner kronor. Så runt 54 miljoner räknar vi med, säger Magnus Danlid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!