Vimarhem ska upphandla städningen

Vimarhem AB har köpt städning för 915 898 kronor sedan januari 2011. Men någon upphandling har inte gjorts. Nu blir det ändring på det. I går satte Vimarhem igång en upphandlingsprocess för städningen.

Det kommunala bostadsbolaget Vimrahem AB har inte följt reglerna för upphandling. Nu skärps rutiner, och hädanefter kommer all städning att upphandlas.

Det kommunala bostadsbolaget Vimrahem AB har inte följt reglerna för upphandling. Nu skärps rutiner, och hädanefter kommer all städning att upphandlas.

Foto:

Vimmerby2013-09-14 04:07


- Det finns både för- och nackdelar med det, säger förvaltningschefen Elisabeth Will.
Offentlig verksamhet är skyldig att upphandla varje inköp som beräknas kosta minst 284 000 kronor. Om det rör sig om ett ramavtal räknas den summan på avtalstiden.
Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem är inte anslutet till inköpscentralen i Västervik, som Vimmerby kommun anslöt sig till den 1 mars i år.
- Vårt uppdrag är att arbeta med Vimmerby kommun och Vimarhem har bland annat möjlighet att få sina upphandlingar gjorda via HBV, en intresseorganisation för de allmännyttiga bostadsbolagen. Jag vill inte kommentera Vimarhem specifikt, men det verkar som att deras städning är upphandlingspliktig, säger Ulla Öhrn, chef på Inköpscentralen i Västervik.

Olika uppfattningar
Inköp som bedöms kosta över 284 000 kronor ska upphandlas offentligt.
- Ofta gör man ett ramavtal när man har behov av vissa tjänster men inte riktigt vet hur mycket de kommer att kosta. Bedömer man att något ska kosta över 284 000 kronor över fyra år så ska det upphandlas.
Kommuner och kommunala bolag ska följa LOU (lagen om offentlig upphandling) från första kronan, men sedan finns det olika krav på hur man ska göra beroende på värdet av det som ska upphandlas.
Rickard Andersson, upphandlare på HBV, gör inte samma tolkning av LOU:
- Tidsperioden framgår inte riktigt av LOU. När man gör en upphandling gäller det beloppet under avtalstiden. Har man inget avtal alls ska man räkna 284 000 kronor på ett års volym.

Sandberg bortplockad
Vimarhem svänger också vad gäller Lars Sandbergs roll som besiktningsman av lägenheterna.
- Det har blivit ifrågasatt så mycket, men jag är tveksam till om vi hittar någon som inte har någon koppling till ett städbolag. Det är en liten kommun.
Vem har tagit det beslutet?
- Det har jag gjort.
När vi talades vid i torsdags skulle han fortsätta att besikta lägenheter. Vad fick dig att ändra dig?
- Jag tycker inte att det är något problem. Du får fråga Jan Erixon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om