Vimarhem yrkar nära fem procent i hyreshöjning

På onsdagen börjar hyresförhandlingarna för runt 1 300 hyresgäster i Vimarhems fastigheter. Det kommunala bolaget yrkar på en hyreshöjning på 4,75 procent.

Vimarhem vill höja hyran med 4,75 procent för sina hyresgäster. Förhandlingarna om hyrorna för det kommande året börjar på onsdagen.

Vimarhem vill höja hyran med 4,75 procent för sina hyresgäster. Förhandlingarna om hyrorna för det kommande året börjar på onsdagen.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-03-01 13:33

Det betyder drygt 300 kronor för den som har en hyra på 6 500 kronor i dag.

– När alla kostnader ökar måste vi ta in det på något sätt, motiverar Vimarhems vd Johan Oléhn yrkandet som nyligen lämnats över till Hyresgästföreningens företrädare.

Till skillnad från de allra flesta som har årsskiftet som brytpunkt använder Vimarhem sedan några år tillbaka den 1 april för de nya hyrorna det kommande året.

undefined
"Kostnadsläget har för ändrats ganska häftigt och vi behöver öka våra intäkter för att klara av det. Det tror jag nog att var och en förstår", säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

När bolaget och Hyresgästföreningen på onsdagen sätter sig vid förhandlingsbordet är utgångsläget den högsta framställan på många år: 4,75 procent.

– Vi har inget egenvärde i att höja hyrorna, men kostnadsläget i hela samhället har förändrats häftigt senaste året. Det gäller både taxeburna avgifter och kostnader för att vi ska klara drift och underhåll. Det gör att vi behöver en höjning i den här storleksordningen, säger Johan Oléhn.

undefined
En höjning med 4,75 procent innebär drygt 300 kronor för de som i dag har en hyra på 6 500 kronor.

I de närmast liggande kommunerna har hyrorna höjts med mellan 2,15 procent och tre procent. Bostadsbolaget i Västervik krävde en höjning på 3,10 procent. Den blev 2,15 procent.

I Hultsfred yrkade Hultsfreds Bostäder 4,95 procent. Förhandlingen landade in på tre procent.

I fjol yrkade Vimarhem 3,25 procent och höjningen blev i stort sett hälften; 1,65 procent.

– Vi får se hur det går. Vi vill komma överens lokalt och inte hamna i Hyresmarknadsnämnden som en del kollegor gjort. Sen får vi se om vi kan komma överens redan första sittningen eller om det går åt flera förhandlingsdagar, säger han.

Vimarhem har runt 1 300 lägenheter runt om i Vimmerby kommun.
Vimarhem har runt 1 300 lägenheter runt om i Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!