Den första april införs de nya hyrorna på Vimmerbys kommunala bostäder, som i år blir 5,6 procent dyrare än förra året.
– Vi har haft otroligt stora kostnadsökningar de senaste åren. Vi yrkade på tolv procent högre hyra, men höjningen blev 5,6 procent, säger Johan Oléhn på Vimarhem.
Den årliga hyresutvecklingen är kopplad till kostnadsökningen i övriga samhället, som tidigare kunde ligga på knappa två procent.
– Utvecklingen vi haft de senaste åren går inte att jämföra med tidigare år. När vi köper en timme av en hantverkare idag är den dyrare än vad den var för två år sedan.
Trots att Riksbankens styrränta har gått ner, har Vimarhem fortsatt höga material- och räntekostnader. Dessutom har fjärrvärmekostnaderna ökat mer i Vimmerby än på något annat håll i länet.
– Fjärrvärmen har gått upp 47 procent på två år. Vi har lån som är tecknade sedan många år tillbaka, och det tar tid innan den fulla effekten av räntehöjningen slår igenom hos oss. Kostnadsökningarna är större än höjningen på våra intäkter, så vi behöver effektivisera våra processer och göra rätt rejäla prioriteringar.
Nu kommer man behöva välja mellan reinvesteringar och underhåll. Vimarhem tror däremot inte att det är något deras hyresgäster kommer märka av rent konkret.
– Mycket av det vi gör syns ju inte, underhåll kan ske bakom kulisserna. För att alla ska ha en hyfsad bostad att bo i måste vi ha en ekonomi som är hållbar.
Under förhandlingarna följer man den så kallade trepartsöverenskommelsen, en modell mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Den väger in både lokala och nationella kostnadsfaktorer i hyresutvecklingen.
– Vi inser att folk har det svårt och vi kan inte höja hur mycket som helst. Vi har ju som ambition att hyra ut varenda bostad och har lite för hög vakansgrad på våra bostäder, säger Johan Oléhn på Vimarhem.
De nya hyrorna har förhandlats fram tillsammans med Hyresgästföreningen.
– 12 procent kändes inte realistiskt, det var aldrig ett alternativ från vår sida, säger Benny Andersson, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.
Hyresgästföreningen menar också att alltför stora ökningar skulle verka i motvind för hyresvärdarna.
– Om man skulle genomföra en sådan höjning skulle det med största sannolikhet inte innebära att hyresintäkterna ökar. Många skulle få det jättetufft och se sig om efter billigare bostäder, och då blir det flera tomma lägenheter.
Trots att Vimarhem inte fick igenom den önskade ökningen, konstaterar Hyresgästföreningen att 5,6 procent fortfarande ligger på en hög nivå.
– Höjningarna har varit historiskt höga de senaste två åren, det är ingenting som en hyresgäst mäktar med. Det är inte bara hyran som ökar och det finns goda skäl att hålla hyrorna nere. Samtidigt ser vi verkligheten som den är även för hyresvärdarna och det finns en kostnadsökning som motiverar en höjning.
Är ni nöjda med resultatet?
– Vi hade önskat att det hade varit möjligt att komma överens om en lägre nivå. Vi bedömer alltid vad som är bäst utifrån hyresgästernas perspektiv. Ju lägre desto bättre, men utan att det går ut över boendekvaliteten.
Hur kommer det här att påverka hyresgästerna?
– Det blir tufft för många. Redan innan förhandlingarna har vi sett att arbetslöshet och ärenden hos Kronofogden, inkasso ökar nationellt. Det är ingen liten grupp och många faktorer pekar åt fel håll, säger Benny Andersson, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.