Vimarhem vill köpa Systembolaget i Vimmerby

Vimarhem AB vill köpa Systembolaget i Vimmerby. I varje fall fastigheten där det statliga monopolet hyr sedan många år. Det är bostadsbolagets absoluta huvudspår för en ny kontorslokal när kommunen köper den nuvarande kontorsfastigheten för att lösa hemtjänstens behov av större lokaler.

Vimarhem vill köpa fastigheten där Systembolaget är enda hyresgäst sedan posten lämnade sin del i byggnaden.

Vimarhem vill köpa fastigheten där Systembolaget är enda hyresgäst sedan posten lämnade sin del i byggnaden.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-25 12:00
undefined
Magnus Danlid (C) anser att Vimarhem och kommunen är överens om att kommunen köper bolagets kontorsfastighet. "Men vi behöver ha konkreta summor på helheten först" säger han. Parallellet förhandlar Vimarhem om ett köp av Systembolagsfastigheten på Sevedegatan i Vimmerby .

– Jag upplever att vi är överens med kommunen, men både de och vi behöver se vilka summor det handlar om. Köpeskillingen är en sak, men det kostar också att göra i ordning lokalerna för den egna verksamheten, säger Magnus Danlid (C) styrelseordförande i Vimarhem.

Sedan socialnämndens besked för fem veckor sedan att det finns stora behov av större och bättre lokaler och inte minst ytor utomhus för hemtjänstgruppen i Vimmerby stad har kommunstyrelsen jobbat vidare med frågan.

– Vi förhandlar med Vimarhem om att köpa kontorsfastigheten på Lögstadsgatan. Vi har ett tufft läge ekonomiskt, men är en bra affär för hemtjänsten som växer och verkligen behöver andra lokaler, men vi är inte så långt att vi har skrivit något ännu. Men jag skulle tro att vi är där inom en snar framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

undefined
Helen Nilsson (S) ser ett köp av Vimarhems kontor som en bra affär för kommunen och hemtjänsten. "Det är en verskamhet som växer med fler anställda och de behöver bra fungerande lokaler. Därför är det nödvändigt även om ekonomin är ansträngd", säger hon.

Vimarhems styrelseordförande Magnus Danlid (C) instämmer.

– Vi är positiva till en sån lösning och håller på att räkna på vilka belopp det kan röra sig om, säger han.

Även kommunen håller på att ta fram en kalkyl för kostnaden att anpassa lokalerna på Lögstadsgatan för hemtjänsten samt om det finns nån mer verksamhet som har behov av lokaler i fastigheten. En redovisning väntas ske när kommunstyrelsen har nästa sammanträde om knappt tre veckor.

undefined
Vimarhems ordförande Magnus Danlid anser att gamla postlokalen är ett mycket bra läge och ger bra möjligheter för Vimarem att synas och marknadsföra bostäderna.

Det här driver på Vimarhems diskussioner med Svenska Handelfastigheter AB som äger "systembolagsfastigheten" där postens tidigare lokaler stått tomma i många år.

– Det är fortfarande huvudspåret. Det är ett ännu bättre läge än det vi har i dag med betydligt bättre möjligheter att marknadsföra våra lägenheter i skyltfönstren. Det skulle också fylla upp en lokal som stått tom väldigt länge i centrum, säger han.

Men förhandlingarna med nuvarande fastighetsägaren handlar inte om att hyra, utan att köpa hela fastigheten.

– Det vore konstigt om vi som bostadsbolag själva skulle hyra kontor hos någon annan, så vi vill köpa och att Systembolaget i så fall blir hyresgäst hos oss, säger Magnus Danlid.

Taxeringsvärdet på fastigheten är 5,8 miljoner kronor. Arealen är 2 920 kvadrat och byggnadsytorna ligger på nära 1 280 kvadrat totalt

När en affär kan vara klar vill han inte säga något om.

Peter Högberg, distriktschef på Svenska Handelsfastigheter vill inte kommentera förhandlingen.

Systembolaget på Sevedegatan i Vimmerby.
Systembolaget på Sevedegatan i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!