Vimarhems styrelse tar till sig kritiken

Vimarhems styrelse tar till sig kritiken efter granskningen och ska jobba bort de brister som påpekas.

Michael Svensson (S) är ordförande i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Vimarhem som nu ska jobba bort de brister som kommit fram i den extra granskningsrapporten.

Michael Svensson (S) är ordförande i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Vimarhem som nu ska jobba bort de brister som kommit fram i den extra granskningsrapporten.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-07-09 06:00

Läs mer: Rapporten: Brister i Vimarhems ledning

– Allvarligast är att ingen har upptäckt det här tidigare, säger ordföranden Michael Svensson (S) på en pressträff efter att styrelsen haft en diskussion om den extra granskningsrapport som släpptes i början av veckan.

Men skrivelsen där bolagets ledande tjänstemän ger sin syn på rapporten vill han inte lämna ut.

– Det är ett arbetsmaterial och ett underlag för vårt fortsatta arbete, säger Michael Svensson.

Läs mer: Vimarhem får kritik för 2017

Som vi tidigare berättat anser den extra granskningen att det saknas väsentliga styrdokument för ledningsarbetet i Vimarhem. Granskningen kommer också fram till att styrelsens och VD:s styrning, ledning och uppföljning endast i begränsad utsträckning varit tillräcklig under 2017.

– Vi tar lärdom och går vidare. Vi ska ta fram underlag för vilka de väsentliga styrdokument som saknas är och åtgärda det, säger Michael Svensson.

Det han finner allvarligast är att det först nu upptäcks att väsentliga dokument för arbetet i bolaget saknas.

– Ingen, inte ens de auktoriserade revisorer vi anlitar, har tidigare noterat de brister som nu påpekas.

Han pekar också på inslag som han saknar i rapporten.

– Det är synd att man inte belyser positiva punkter i bolaget. Vi gör exempelvis en rekordstor vinst på drygt nio miljoner 2017. Det nämns inget om bolagets välskötta ekonomi, säger han.

Michael Svensson anser att kritiken om brister i rutiner för attestering till stora delar är berättigad.

– Det är inte bra att en underordnad attesterar kostnader som en överordnad har. Det är en beroendeställning.

– Samtidigt finns situationer där det är svårt vem ska attestera. Ett exempel är om styrelsen går ut och äter lunch. Alla är attestanter, men ingen får attestera sig själv, säger han.

Rapporten betonar ledamöternas lojalitetsplikt gentemot bolaget. Det innebär bland att bolagets bästa och affärsmässighet ska sättas före partipolitiska intressen.

– Det kan vara svårt. Vi är ändå ett kommunalt bolag med många mjuka värden och stöttar föreningar och olika projekt. Vi har lägenheter för kvinnojouren. Det är mer samhällsnytta än strikt affärsmässighet.

Trots turbulens om trygghetsboenden, den hastiga extra granskningen och nu en eventuell tomtförsäljning tycker Michael Svensson att relationen är bra mellan kommunen och Vimarhem.

– Vi löser de situationer som uppstår och bygger förskolor och gruppboende åt kommunen.. Tjänstemännen i bolaget har haft det jobbigt nu, men gör ett jättebra jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!