Vimmerby 1971: Noll kvinnor i kommunstyrelsen

Internationella kvinnodagen 8 mars hämmas av pandemin. Men med jämställdheten har det varit värre: ingen kvinna hade plats i den första kommunstyrelsen när Vimmerby kommun bildades för 50 år sedan.

Demonstration i Stockholm på 8 mars 2020. Sen slog pandemin till.

Demonstration i Stockholm på 8 mars 2020. Sen slog pandemin till.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vimmerby2021-03-08 06:00

Edvin, Harry, Pontus, Bengt, Rune, Sten, Astor, Harry, Karl, Sigvard, Inge. Det var ledamöterna i Vimmerby kommuns allra första Kommunstyrelse, sedan kommunreformen genomförts. Året var 1971. Deras ersättare var Yngve, Sune, Birger, Henrik, Tage, Alvar, Ingmar, Helge, Lennart, Arne och Stig.

Poängen har kanske framgått? Inte en enda kvinna. Noll kvinnlig representation var det också i Brandsstyrelsen, Byggnadsnämnden, Valnämnden, och Centrala byggnadskommittén (till Sociala centralnämnden, Skolstyrelsen och Kulturnämnden hade några få fått förtroendet, det satt också en kvinna som ersättare i Hälsovårdsnämnden).

Det var då. Men idag är det väl annorlunda? Hur annorlunda? – döm själv. 8 män och 3 kvinnor har en ordinarie plats i Kommunstyrelsen, av ersättarna är 7 män och 4 kvinnor.

Representation är en sak, aspekterna på jämställdhet många. Caroline Axelsson, aktiv lokalpolitiker för Miljöpartiet, hade tidigare plats i Vimmerbys kommunstyrelse, innan hennes parti i det senaste fullmäktigevalet 2018 tappade sitt enda mandat. Hon funderar en stund på frågan om sin uppfattning om mansvälde idag:

– Det är stor skillnad på hur äldre manliga politiker agerar gentemot kvinnor och män, svarar hon sen och fortsätter:

– Jag minns ett möte som skulle handla om politiskt samarbete i Vimmerby kommun och där jag lade fram ett förslag. Jag blev kallad "lilla Caroline". Jag svarade med "lilla" och hans namn, vet inte om det hjälpte, men man måste ge svar på tal.

8 mars, internationella kvinnodagen anno 2021, händer inte mycket i Vimmerby. Men något. I februari annonserade Centerpartiet i kommunen att man ville ha in nomineringar till ett pris som årets kvinnliga företagare som delas ut denna dag. Förra året gick utmärkelsen till Aina Wiger, som arbetar med hudvård.

(S)-kvinnorna i Kalmar län bjuder in till digitalt möte om föräldraskap:

– Det kommer bland annat att handla om förlossningsvård. Vi hoppas kunna nå många unga tjejer och killar som är i färd med att bilda familj. När saker händer på nätet kan de som inte hittar till möten annars vara med på ett enkelt sätt, säger distriktets ordförande Anna Lööf Hedh.

Digitalt kan ha sina fördelar och debattartiklar kan man skriva oavsett, men:

– Visst är det tråkigt under pandemin att inte kunna ha möten där man träffas, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!