Vimmerby avvaktar

Fågelviruset kommer allt närmare Sverige. Men i Vimmerby kommun med omnejd vidtas inga speciella åtgärder i nuläget. - Nej vi får kontinuerligt information från Jordbruksverket och länsvetrinären i Kalmar och vi följer utvecklingen, säger Djurskyddsinspektör Torbjörn Karlsson.

Tyska veterinärer fångar en död svan på ön Rügen i Östersjön. Svanar på ön bär på fågelinfluensaviruset H5N1. Foto: Pressens Bild

Tyska veterinärer fångar en död svan på ön Rügen i Östersjön. Svanar på ön bär på fågelinfluensaviruset H5N1. Foto: Pressens Bild

Foto:

Vimmerby2006-02-16 07:28

Tonen kring fågelviruset skärps nu i Sverige. Detta sedan uppgifterna kommit om två svanar som hittades döda vid ön Rugen i Tyskland, bara tio landmil från Sverige. Båda svanarna dog av viruset H5N1 som härjar i Asien.
Enligt experter på flyttfågelsstråk borde svanar med hög risk att vara smittade nu vara på Balkan, inte så långt norrut som Rugen. Att spridningen norrut gått så förvånansvärt snabbt kan bero på kylan på Balkan, eller också är smittan mer utbredd än experterna tidigare trott.
Tyskland blev det femte EU-landet med det för människor dödliga viruset. Tidigare i veckan bekräftade även Österrike och Iran misstänkta fall av H5N1. Även Grekland, Italien, Bulgarien och Slovenien har konstatera fågelvirusfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om