Vimmerby befinner sig i den tredje vågen

"Vi har en eftersläpning i rapporteringen men vi kan se att det nu ökar även i Vimmerby", säger Labbé Sandelin om läget i kommunen.

Smittan ökar i Vimmerby och enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin befinner vi oss nu i den tredje vågen.

Smittan ökar i Vimmerby och enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin befinner vi oss nu i den tredje vågen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-22 17:00

– Vi befinner oss i ett skede där smittan ökar och jag ser framför mig vad jag skulle kalla en tredje våg, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Den tredje vågen har drabbat lite ojämnt över länet men enligt Labbé Sandelin går siffrorna nu upp även i Vimmerby och det är den brittiska varianten som dominerar.

– Den toppen vi ser nu passar bra i tid med att den brittiska varianten kom in i länet. Vi räknar med att den står för 80-90 procent av fallen just nu.

Den brittiska varianten går också under det mer formella namnet B.1.1.7 virusvariant och har visat sig vara mycket aggressiv i sin spridning. 

– Vi har en eftersläpning i rapporteringen men vi kan se hur det har rört på sig från bland annat Västervik och Oskarshamn och att det nu ökar även i Vimmerby.

Region Kalmar län utökar nu möjligheten till egenprovtagning för covid-19 genom att öppna tre drive-in-stationer vid länets tre sjukhus. I Västervik blir det vid tidigare Tjustskolan, hus 19, i Kalmar hus 08 och i Oskarshamn hus 07, samtliga inom respektive sjukhusområde.

Liksom tidigare beställs ett provtagningskit via 1177.se för att sedan hämtas upp vid drive-in-stationen. Där kan man sedan köra åt sidan, provta sig och lämna in provtagningskitet innan hemfärd.

Men nu ska också förebyggande provtagning ske i större utsträckning efter nya bestämmelser.

– Nytt är att fler ska provta sig, det gäller nu även nära kontakter. Har man varit i mer än 15 minuter på mindre än 2 meters avstånd ska man testa sig, och det gäller i allra högsta grad lärare till exempel, säger Labbé Sandelin.

Det är även framförallt inom skola som nu försiktigthetsåtgärderna också ökar.

– Det vi tycker oss se med den brittiska varianten är att den ökar även i skolmiljö och bland barn i yngre åldrar. Därför har vi nu också väldigt tät kontakt mellan smittskydd och skolor för att snabbt kunna stänga en dag för kartläggning.

I länet finns det ett rapporterat fall där man just nu utreder möjligheten kring annan variant, så som sydafrikansk (B.1.351) eller brasiliansk (P.1). 

– Där är smittkedjan bruten men vi utreder vidare vilken variant det rör sig om vilket kan ta några veckor, berättar Labbé Sandelin.

Det finns, enligt statisk från Folkhälsomyndigheten, 170 bekräftade fall av B.1.351 i Sverige och 8 fall av P.1. Samtliga har bekräftats genom sekvensering, det vill säga en kartläggning av virusets arvsmassa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!