Vimmerby-beslut blottar lucka i lagen

Kommunen håller fast vid att det var rätt att inte ge tre politiker ansvarsfrihet. Det framgår av ett yttrande till förvaltningsrätten som kommunstyrelsen ställer sig bakom.
Samtidigt visar det sig att Vimmerbyfallet kan ha blottat en lucka i lagen.

Vimmerby2011-09-08 06:16

- Ja, det finns intresse från Sveriges kommuner och landsting; SKL, att den här frågan prövas, därför att lagstiftningen kan ha missat hur man ska hantera beslut som fattats extremt sent på året och som inte hinner komma fram till granskningen av årsredovisningen som ju normalt sett sker i april, och då är det kort tid för revisionen, säger Leif Carlson, M, nestor i kommunpolitiken i Vimmerby och tidigare ordförande i fullmäktige och dess revisions- och demokratiberedning.

Lucka i lagen
Han har haft ett flertal kontakter med SKL sedan frågan blev aktuell i Vimmerby.
I det fallet godkände de tre politikerna, utan att ha delegation för det, ett pensionsavtal med en av de f.d kommuncheferna den 22 december 2009. Beslutet skulle ha redovisats i kommunstyrelsen den 12 januari 2010. Så skedde inte.
En av politikerna, Jan Henriksson, S, har överklagat och anser att fullmäktige inte kan neka ansvarsfrihet för 2010 när det gäller en händelse som skett 2009 - för det året har ansvarsfrihet beviljats i samband med revisionen våren 2010.
Det är den principen Leif Carlson och SKL anar kan vara en lucka i lagstiftningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om