Den här tiden på året är det högsäsong för biograferna. Men den 21 december är det mörkt och stängt på Vimmerby Bio.
Fredrik Wenström är en av fyra biografägare i landet som står bakom Biografupproret, där man vill ge uppmärksamhet åt konsekvenserna med den höjda biografmomsen - genom att släcka ner sina biografer.
- Den 21 december är årets mörkaste dag, och dessutom kulturminister Alice Bah Kuhnkes födelsedag, så vi tycker det är en lämplig dag att lyfta det här. Hur många biografer som kommer att haka på vet jag inte, eftersom det är frivilligt. Det är också upp till var och en hur länge man vill stänga, vi väljer att hålla stängt fyra dagar, till juldagen.
Det var vid årsskiftet i år som det nya filmpolitiska avtalet började gälla. I det 50 år gamla filmavtalet betalade storstadsbiograferna tio procent i så kallad SFI-avgift. En avgift som landsbygdsbiograferna, med mindre underlag och färre visningar, slapp att betala.
- När det nya avtalet började gälla höjdes momsen från 6 till 25 procent. För landsortens biografer betyder det i praktiken en höjning på 300 procent, säger Fredrik Wenström.
Hur har höjningen slagit mot din biograf?
- Vi kanske inte är värst drabbade i Sverige. Jag har kollegor som stänger, eller kommer att stänga. För Vimmerby Bios del är momshöjningen inte direkt avgörande för framtiden.
Momshöjningen har däremot inneburit att planerade investeringar bromsats.
- Vi kan inte höja biljettpriserna så de täcker hela kostnadsökningen. Det betyder att vi skär av marginaler vi inte har. Vi har planerat att byta ut alla stolar på biograferna, och har provstolar hemma. Men den investeringen är satt på paus. Det får vänta.
Syftet med upproret är också att peka på det man menar är en kulturell ojämställdhet.
- Kulturen i övrigt, som teater och opera, betalar bara sex procent i moms. Varför ska det vara skillnad på att gå på teater i Stockholm och bio i en småstad? I förlängningen slår det här inte bara mot biograferna, utan mot hela den svenska filmbranschen.
Tror du att biografupproret gör skillnad?
- Annars skulle vi inte göra det. Man kan tycka att manifestationen slår både mot oss själva och mot publiken, men det verkliga problemet är att det finns orter där bion inte finns kvar. Och där man stänger en biograf, där öppnar den inte igen.
Och hur ser du på framtiden för bion i Vimmerby?
- Vimmerby Bio kommer inte att tvingas stänga, men självklart kommer det att bli tuffare med en mycket långsammare investeringstakt.