Vimmerby blev deras räddning

I november 2012 lämnade en 16-årig pojke och hans syster Al-Hasakah i nordöstra Syrien.
I dag firar hela familjen jul i Vimmerby.
- Vi trivs väldigt bra här. Här finns säkerhet, trygghet och frihet. Det fanns i Syrien tidigare, säger mamman Fadia Yachou.

Uppdukat för en jul i trygghet. På sitt sätt blev lägenheten i Vimmerby familjen Hannos motsvarighet till krubban i stallet. Fadia, Kamal och Reta är glada och tacksamma över att familjen klarat sig och återförenats i Sverige. Foto: Magnus Strömsten

Uppdukat för en jul i trygghet. På sitt sätt blev lägenheten i Vimmerby familjen Hannos motsvarighet till krubban i stallet. Fadia, Kamal och Reta är glada och tacksamma över att familjen klarat sig och återförenats i Sverige. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Vimmerby2014-12-24 05:06


I mars 2011 inleddes den pågående konflikten i Syrien. Konflikten, som benämns som det syriska inbördeskriget, startade i samband med den arabiska våren. Till en början handlade det om demokratisering - men har i dag övergått till att handla mer om religion och etnicitet.
Det fruktansvärda och hjärtlösa kriget har tagit mer än 200 000 människors liv. Nästan halva Syriens befolkning befinner sig på flykt, antingen i det egna landet eller någon annanstans i världen. De allra flesta av de knappt tio miljoner syrier som flytt landet har hamnat i något av grannländerna. I Libanon, som har drygt fyra miljoner invånare, finns mer än en miljon syriska flyktingar. Sedan konflikten inleddes har drygt 50 000 av de som lämnat för att få behålla sina liv tagit sig till Sverige. Vårt land är det enda som erbjuder syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd.

Flydde för livet
Fem av de flera miljoner människor som flytt bor i en lägenhet i Bullerbyn i Vimmerby. De heter Kamal Hanno, Fadia Yachou, Ilia Hanno, Meredim Hanno och Reta Hanno. De flydde för sina liv - och här är de i dag.
- Sverige är mycket bra för flyktingar. Vi är väldigt tacksamma för att vi fick komma hit, säger mamman Fadia Yachou.
Hon var en av de sista som tog sig hit. I november 2012, drygt ett och ett halvt år efter att konflikten inletts, kunde de inte stanna kvar längre. Familjen skickade i väg äldsta barnet Ilia, nyss fyllda 16, och hans yngre syster. Via bil tog de sig från Syrien till Turkiet, från Turkiet till Malmö och från Malmö till Vimmerby.
- Vår farbror har varit i Vimmerby sedan sex, sju år tillbaka. Och vi hade mycket kontakt med honom. Redan i mars 2011 började vi prata om att fly och till slut gjorde vi det. Det var en jobbig resa, det tog väldigt lång tid, berättar Ilia Hanno.

Började få hot
I femton dagar färdades han och systern Meredim innan de kom till Vimmerby. I två månader väntade de på sin pappa, mamma och lillasyster.
- Det var jobbigt. Vi fick betala väldigt mycket pengar för att ta oss hit.
Vad gjorde att ni inte kunde stanna kvar i Syrien?
- Vi började få hot. Terroristerna kom och började döda både kristna och andra. Vi blev rädda och kände att det blev sämre och sämre.
Efter två månader kunde de återförenas i Sverige. I trygghet. I säkerhet. Långt från krigets oroligheter och långt från död och fruktan. Långt från Islamiska staten.
- Det var väldigt svårt för mina föräldrar att lämna Syrien. De har bott där i hela sina liv och de hade jobb. Men det gick inte att stanna kvar.
Hur var det att träffa varandra igen efter flera månader?
- Alla var väldigt glada. Vi visste att det var farligt, men vi klarade av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om