Dags för mord i Vimmerby i Samuels Karlsson nästa bok

Han har tagit livet av människor i både Hultsfred och Västervik. Nu är det dags för Vimmerby där nästa mord troligen sker i "Domusgaraget". Ett par journalister på lokaltidningen i stan får också en central roll i deckarförfattaren Samuel Karlssons nästa bok där händelserna utspelar sig i hans barndomstrakter.

"Domusgaraget", som parkeringsgaraget i centrum ofta kallas i folkmun är lagom ödsligt för att bli en bra mordplats, tycker Samuel Karlsson.

"Domusgaraget", som parkeringsgaraget i centrum ofta kallas i folkmun är lagom ödsligt för att bli en bra mordplats, tycker Samuel Karlsson.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-02-11 19:00
undefined
Samuel Karlsson, deckarförfattare som vuxit upp i Djursdala, firar fina framgångar med sin serie om mord på den fiktiva ön Mörkö utanför Västervik. Nu ska han skriva om mord i Vimmerby.

– Jag har tvekat att skriva om Vimmerby. Jag vill inte att folk ska tro att jag skriver om mig själv eller om folk jag känner och börjar tänka; vem är det där och det där... Jag vill helst undvika sånt, men nu får jag lära mig leva med det, och allt är ju påhittat, även om det ska bli närmare verkligheten nu, säger Samuel Karlsson.

Han är född och uppvuxen i Djursdala och har skrivit ett 15-tal böcker. Fem om kriminalinspektör Louise Hårdh på polisstationen i Hultsfred och fem som utspelar sig på fiktiva ön Mörkö utanför Västervik där polisen Jessica Jackson bor.

– I Hultsfredsserien har några bara kommit ut som ljudbok, med Västerviksserien har det lossnat med pappersböcker, säger han.

Totalt har Mörköserien sålt 300 000 exemplar, 100 000 tryckta och 200 000 som ljudbok.

En sjätte del kommer ut till sommaren 2023. 

undefined
Deckarförfattaren Samuel Karlsson är på studiebesök i Vimmerby där han nästa mord ska ske, troligen i parkeringsgaraget under gamla Domus i centrum.

Nu blir det ett break från Mörkö för mord i Vimmerby.

– Jag vill ha nåt mer verklighetstroget än de två tidigare, som är lite av "mission impossible" och överdrivna. Det ska bli rätt miljöer, rätt beskrivning av olika organisationer och deras arbete och rutiner. 

Han har nyligen gjort studiebesök på rättsmedicinalverket i Solna, polisen i Vimmerby och på Vimmerby Tidning.

– Jag har lärt mig en hel del, som att ingripandepolisen styrs från Malmö, men grova brott från Vimmerby och om de vanligaste brotten i Vimmerby, sen vill jag inte avslöja så mycket mer.

Den journalistiska världen har han gedigen erfarenhet av på egen hand. Från sin tid på Vimmerby Tidnings redaktion till kvällstidningarna i Stockholm och numera som chefredaktör på en branschtidning.

undefined
Här i parkeringsgaraget i centrala Vimmerby sker ett mord som engagerar två unga journalister på lokaltidningen i Vimmerby. Det är den grundläggande storyn i Samuel Karlssons kommande deckare som utspelar sig i den annars ganska "gulliga" staden Vimmerby.

Planen är att boken om mordet i Vimmerby ska vara ute till nästa sommar 2024.

Är det också tänkt som en serie som de två tidigare?

– Jag har inte bestämt det. Nu gör jag en bok så bra jag kan, sen handlar det om folk köper den. Annars har jag Mörköserien att ta upp igen. Det kanske jag gör ändå...

Din deckarkollega Michaela Winglycke har också placerat några mord i Vimmerby, kan det bli ett slags "Morden i Midsomer"?

 – Jag ser både för och nackdelar. Vimmerby är så förknippat med Astrid Lindgren och det är gärna lite gulligt så där. Men man får väl skrapa lite på fasaden och se vad som kan finnas bakom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!