"Vimmerby bör byta län"

Vimmerby bör byta län från Kalmar till Östergötland. Alliansen i Vimmerby föreslår att utreda vad ett byte av län innebär och om det är möjligt. Det framkommer i en motion som lämnas till kommunfullmäktige på måndag.

Vimmerby2012-11-24 05:06

I motionen framhåller de fyra allianspartiernas gruppledare att det skulle vara förödande för Vimmerby kommun att dras med i en framtida Sydsvensk region, som södra delen av Kalmar län driver på för att få vara med i.
Enligt den plan som lagts ska en projektledare som ska jobba med länets anslutninmg anställas senast nästa vecka. Det finns en särskild hemsida som bland annat syftar till att bygga upp en ansökan om regionbildning med Blekinge, Kronoberg och Skåne som ska lämnas in till regeringen senast januari 2016 så att regionen kan gälla från och med 2019. Men redan i mars nästa år ska en styrgrupp i Kalmar län ta ställning till inriktningen i fastare form.

Kalmar län står stilla
Det är det här alliansen i Vimmerby signalerar emot. Och det är framför allt de geografiska förutsättningarna och den dåliga tillväxten i ett geografiskt felformat län som ligger till grund för begäran att kommunen ska utreda ett byte till Östergötlands län.
Vimmmerbypolitikerna pekar bland annat på att tillväxten är klart svagare i Kalmar län, jämfört med grannlänen Jönköping och Östergötland. Befolkningsutvecklingen är negativ och har så varit i decennier.
Vimmerby skyller dock inte detta på Regionförbundet och Länsstyrelsen, utan markerar istället att kommunen ofta lyckas hävda sig väl i de sammanhangen, men att länets avlånga geografi är avgörande och en underliggande kamp mellan norra och södra delen genomsyrar det mesta och det förlorar norra delen mest på.
De menar också att det skulle bli betydligt värre om Vimmerby dras med in i en Sydsvensk region.
Då blir Malmö regioncentrum. Det ligger lika långt bort från Vimmerby som Borlänge i Dalarna, Tierp i Gästrikland eller rent av Halden i Norge eller till och med Estland på andra sidan Östersjön, markerar de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om