Vimmerby Camping anpassar vattenförbrukningen – räknar med halvering

Den 15 maj blir det bevattningsförbud i Vimmerby. Vattenbristen skulle kunna få konsekvenser för turistnäringen inför den kommande sommaren.
– Det är inte längre självklart att vi har hur mycket vatten som helst, säger Lars-Göran Johansson, som anpassar vattenförbrukningen på Vimmerby Camping med minskat tryck i alla kranar.

Lars-Göran Johansson minskar trycket i alla kranar på sin camping och räknar med väsentligt lägre vattenförbrukning. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Lars-Göran Johansson minskar trycket i alla kranar på sin camping och räknar med väsentligt lägre vattenförbrukning. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2017-05-12 08:12

Många är lite tagna på sängen av vattenbristen.

På Vimmerby Camping tar vd Lars-Göran Johansson läget på allvar och inför säsongen installeras konstantflödesregulatorer, som gör att trycket i alla kranar minskar betydligt. Den nuvarande vattenförbrukningen på 3 300-3 500 kubikmeter per år ska den här säsongen sjunka till lägre nivåer.

– Det har funnits olika produkter som ska spara vatten, men många av dem har haft sina brister. Den här varianten har provats med stor framgång av bostadsbolag i Växjö, bland annat, och jag tror det kommer att göra en väsentlig skillnad, säger Lars-Göran Johansson.

Regulatorn, eller sparstrålsamlaren, ser för lekmannen ut som en vanlig packning, men känner av och reglerar trycket i kranen.
– På en camping spolas det förstås massor av vatten. Vi har hundratalet kranar, duschar och diskställen och det rinner hur mycket vatten som helst i onödan när trycket är hårt. Inte minst när man väntar på uppvärmning av vattnet går det åt mycket i onödan.

Campingen är som ett samhälle i miniformat under högsäsong. Att minska spillet från kranarna genom att styra trycket kommer inte påverka gästerna negativt.
– Jag tror att medvetenheten hos de flesta börjar vakna. Vi måste vara rädda om vattnet och det här är ett sätt. Och att trycket är så hårt att det nästan sprutar upp på en från handfaten är ju inte precis någon fördel.

Provmätningar har visat att vattenförbrukningen från en kran minskar från 18 liter till 12 liter i minuten.
– Det gör stor skillnad. Totalt räknar jag med att förbrukningen kan halveras och de 10-15 000 kronor jag investerar kommer att vara väl använda pengar. Men först och främst gör jag det här för att jag är rädd om vår naturtillgång vatten och jag hoppas att fler inspireras att göra något. Det skulle vara hemskt om vi hamnade i en situation där vårt dricksvatten tar slut.

På vilket sätt skulle vattenbristen få konsekvenser i din verksamhet?
– Det skulle ju kunna bli så att vi måste ransonera mera, och ta betalt för att folk duschar. Många campingar har ju redan pollettsystem och liknande, men jag gillar inte det.

På Saxnäs Camping från Öland har man med framgång använt renat sjövatten till sin poolanläggning och man använder också sjövatten till spolning av toaletterna.
Du har ju sjön Nossen alldeles intill – det är inte aktuellt att nyttja sjövatten på campingen?
– Nej, inte i nuläget. Det är lite för stort projekt...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om