Vimmerby-doldis i rampljuset

Schamyl Bauman. Ingen klocka som klingar? Men filmer som "Swing it, magistern!" och "Flickorna i Småland" är säkert mera bekanta. När Museet Näktergalen dukar upp Vimmerbys filmhistoria i vårens utställning är det självklart att Schamyl Bauman spelar huvudrollen.

Vimmerby2009-03-06 07:26


Vänner av SVT-klassikern "På spåret" minns kanske att Schamyl Bauman figurerade i en av frågorna när Vimmerby var stoppstation i programmet för några år sedan.
Manusförfattaren, producenten och regissören Schamyl Bauman föddes nämligen här, 1893.
- I det här kvarteret, faktiskt, säger Gertove Gustafsson på Museet Näktergalen, där man på lördag har vernissage på utställningen "Schamyl Bauman och filmhistoria i Vimmerby".
Baumans föräldrar drev nämligen klädaffär i Vimmerby och familjens bostad fanns i samma fastighet - rörelsen såldes sedan till Carl Johansson, som startade den med tiden synnerligen långlivade butiken Carl Johansson Manufaktur.

Stora framgångar
Första filmen Shamyl Bauman regisserade var "Kärlek och landstorm" (1931. Den följdes av många flera, med kända skådespelare som till exempel Dagmar Ebbessen, Edvin Adolphson, Thor Modéen, Fridolf Rhudin och Edvard Persson. "Karriär" med Signe Hasso blev också en av Shamyl Baumans mer omtalade filmer under 1930-talet.
Tillsammans med Anders Sandrew bildade Bauman filmbolaget AB Sandrew-Bauman Film. En av de första filmerna "Swing it, magistern!" (1940) blev en stor succé. Tillsammans med Hasse Ekman hade Bauman även skrivit manus till filmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om