Vimmerby en av fem som delar på 60 miljoner

Regeringen och Tillväxtverket satsar 60 miljoner på turism - Vimmerby är ett av fem svenska turistmål som får dela på pengarna.

Vimmerby2012-06-05 07:32

Under 2011 besökte 16,7 miljoner utländska turister Sverige. En ny basnäring som Sverige måste vårda, skriver Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet och näringsminister Annie Lööf (C) på Dagens Industris debattsida.

Under tre år ska regeringen satsa extra pengar på fem pilotdestinationer som ska vässas till att bli "en helhetsupplevelse av toppklass". Totalt kom ansökningar från 40 turistmål och de fem destinationer som valts ut är Vimmerby, Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård och Åre, som tillsammans får dela på 60 miljoner kronor.

Branschens mål är att svensk turism 2020 ska sysselsätta 300 000 personer, dubbelt så många som idag, och omsätta 500 miljarder kronor.

"De fem valda destinationerna har alla goda förutsättningar att växa på internationella marknader, samtidigt som de är väldigt olika sinsemellan. De finns i olika delar av landet och är lite olika storleksmässigt", skriver Annie Lööf och Christina Lugnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om