Vimmerby en av pilotkommunerna

Utvecklingsarbetet PRIO ska göra den svenska skolan bättre. Nu är Vimmerby är en av ett 20-tal pilotkommuner i landet, där lärarnas jobb ska bli effektivare och - på sikt - elevernas kunskapsnivå bli högre.

Vimmerby2013-10-14 06:10


- Jag tror stenhårt på det här. Det bygger på konkret forskning och en djup kartläggning. Det här handlar om det vi lärare brukar prata om, säger Bertram Stenlund Fridell, som tillsammans med Sabina Sakari jobbar som förändringsledare under tre år.
Bertram Stenlund Fridell är lärare i matte och NO på Vimarskolan. Sabina Sakari undervisar i svenska och engelska på Astrid Lindgrens skola. Fram till mars 2016 är de också förändringsledare för PRIO- Planering, Resultat, Initiativ och Organisation - med uppdrag att kartlägga behoven och ge skjuts åt förändringsarbetet i skolorna i Vimmerby kommun.
Långsiktigheten ser de som stort plus i kanten.
- Vimmerby är en av 18 pilotkommuner och det är väldigt positivt att kommunen väljer att satsa långsiktigt och låta oss jobba med det här i tre år.
Vad är grejen med PRIO?
- Det går ut på att försöka optimera organisationen, hitta andra arbetssätt. Det är bra om lärare kan utnyttja varandras kompetenser bättre. Det stora målet är naturligtvis att på sikt höja kunskapsresultaten och att fler elever når skolans mål.
Sabina Sakari och Bertram Stenlund Fridell tycker att PRIO har grundläggande hörnstenar som kan leda till något konkret och framgångsrikt.
- Allt utgår från forskning och beprövad erfarenhet, som McKinseys två rapporter om framgångsrika skolsystem, och annan aktuell forskning om vad som påverkar elevers studieresultat. Man har tittat på skolsystem som är framgångsrika för att hitta det som gör att de är bra och hur vi kan använda det hos oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om