Vimmerby Energi får vind

Norra Småland Energi AB köper in sig i vindkraftsbolaget Höglandsvind AB. En av delägarna i Norra Smålands Energi är det kommunala energibolaget i Vimmerby, Vimmerby Energi AB.

Vimmerby2008-12-30 07:30

- Intresset för förnyelsebar energi ökar bland både privatkunder och företagskunder. All el som Vimmerby Energi säljer i dag är producerad av den förnyelsebar vattenkraften, men efterfrågan ökar stadigt. Då är det bra att vara med på ett hörn när förnyelsebar produktion planeras, säger Roger Carlsson, VD för Vimmerby Energi och ordförande för Norra Smålands Energi, NSE, i en kommentar.
NSE är ett samarbetsbolag mellan flera energibolag i norra Småland och har funnits sedan 1975.
NSE har under de senaste åren kartlagt lämpliga områden för vindkraft på småländska höglandet, det är där regionens bäst vindlägen finns.
Tillsammans med bolagen Nässjö Affärsverk och Östkraft går nu NSE in och köper vindkraftsbolaget som är under namnändring till Höglandsvind AB.
Höglandsvind har ambitionen att utveckla en vindkraftspark på höglandet med ungefär 20 vindkraftverk.
NSE kommer att äga en mindre del av vindkraftsbolaget, nio procent, medan de båda övriga kommer att äga 51 respektive 40 procent i bolaget.
En byggnation av ett 20-tal vindkraftverk betyder en investering på ungefär 750 miljoner kronor.
Någon tidsplan för de två etapperna är ännu inte spikad.
- Vår ambition är att det ska ske ganska snabbt, säger Roger Carlsson.
När det gäller pengarna är andra steget i projektet öppet för flera intressenter än de nuvarande nya ägarna till Höglandsvind.
- Där kan det bli en annan andelsfördelning än den nuvarande beroende på vilka intressenter som kan gå in, det kan vara energibolag eller kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om