Vimmerby faller i nya rankingen

När Svenskt Näringsliv idag presenterade sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner rasade Vimmerby 29 placeringar och är nu på plats 248 av 290. I enkätsvaren tappar Vimmerby exempelvis 72 placeringar i ”service till företag”. "Inte acceptabelt", säger Vimmerby kommuns utvecklingschef Tomas Svärd, som vill se ett minskat glapp mellan företagarnas förväntningar och vad kommunen levererar.

Så här ser Vimmerby kommuns utvecklingskurva ut.

Så här ser Vimmerby kommuns utvecklingskurva ut.

Foto: Svenskt Näringsliv

Vimmerby2018-10-02 13:30

Om Solna, som intar topp-placeringen på Svenskt Näringslivs företagsranking 2018 har anledning att fixa extra tårtor till kaffet ser det betydligt mörkare ut för Vimmerby i den årliga jämförelsen av företagsklimatet i landets kommuner.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2018 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2018 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

Vimmerby kommun ligger nu en bra bit från sin bästa placering under senare år, 2015, då kommunen hamnade på plats 129. I årets rankning hamnar Vimmerby på plats 248, och det betyder ett tapp på 29 placeringar jämfört med föregående år och bara bottenåret 2016 var sämre (plats 257).

Tomas Svärd, utvecklingschef i Vimmerby kommun sedan februari i år, är inte nöjd med resultatet.

– Att det sker förändringar kan man köpa, det kan bero på olika saker, men att tappa tio procentenheter är inte särskilt stimulerande och heller inte acceptabelt.

Vad tror du det beror på?

– Det enda jag kan tänka mig är att vi inte har levt upp till de förväntningar som näringslivet har rätt att ställa på kommunen. Det är för stort gap mellan de förväntningar företag och medborgare har och vad vi levererar, och det gapet måste täppas till.

Hur gör man det, konkret?

– Jag tror på samverkan och det personliga mötet med företagarna och deras medlemsföreningar. Dels måste vi inventera vilka behov företagen har, dels måste de få möjlighet att presentera de svårigheter företagen står inför i framtiden. Och det är likvärdigt med kompetensförsörjningen, som har prio ett.

På utvecklingschefens to-do-lista kommer förbättrad kompetensförsörjning överst, och här har kommunen klättrat, från plats 280 till plats 220 i rankingen som baseras på enkätsvar.

Sämre betyg i enkätfrågorna har man fått i ”Allmänhetens attityder till företagande”, där Vimmerby tappat 65 placeringar, till plats 184 och i ”Service till företag”, med ett tapp på 72 placeringar till plats 272.

– Det går åtminstone åt rätt håll när det gäller kompetensförsörjning, men från en väldigt låg nivå. När det gäller allmänhetens attityder måste det betyda att gemene man ska få veta mer om de företag vi har och de som kommer hit och vad de gör. Och det är mycket viktigt med en förbättrad dialog mellan företag och kommun.

I de delrankingar som baseras på statistik från SCB och UC tappar kommunen mest i ”Andel i arbete” (17 placeringar till plats 106) och ”Nyföretagsamhet (56 placeringar till plats 253).

Sämst ranking får tele- och IT-nätet, där kommer Vimmerby på plats 275.

Bland Sveriges kommuner hamnar Pajala på sista plats i företagsrankningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om