Vimmerby får lågt betyg i enkät om företagsklimat

Vimmerby hamnar under snittet för riket och länet i Svenskt näringslivs rapport om företagsklimat. Hultsfred placerar sig i mitten.

Den kommunala organisationen är i fokus i Svenskt Näringslivs återkommande enkäter om företagarnas upplevelse av företagsklimatet. "Vi är glada över att inte ha sjunkit", säger Carina Östh, näringslivsstrateg i Vimmerby kommun.

Den kommunala organisationen är i fokus i Svenskt Näringslivs återkommande enkäter om företagarnas upplevelse av företagsklimatet. "Vi är glada över att inte ha sjunkit", säger Carina Östh, näringslivsstrateg i Vimmerby kommun.

Foto: Montage

Vimmerby2021-05-25 19:30

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av kommunerna när det gäller klimatet för företagande. Årets kommunranking kommer i slutet av september. Rankinglistan föregås av en enkätundersökning som sedan blir en del av underlaget. Den rapporten offentliggjordes under tisdagen, vid digitala möten där kommunpolitiker och representanter för media deltog.

I Kalmar län presenterade regionchef Ulrica Bennesved resultatet av enkätundersökningen tillsammans med Jonny Rönnfjord, också Svenskt näringsliv. På mötet som avhandlade kommunerna Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Oskarshamn, Vimmerby och Västervik klarade sig Mönsterås bäst, med ett sammanfattande omdöme från företagen av 4,1 på en femgradig skala. 

– Starkt jobbat, kommenterade Ulrica Bennesved.

Mönsterås har en historik av goda betyg i de här undersökningarna, som pågått i två decennier. En upplevelse av bra dialog med kommunens företrädare är en tungt vägande faktor. Och just behovet av dialog var något som Svenskt näringsliv tryckte på. 

– Rapporten visar generellt på ökad lyhördhet. Sammantaget ges det bästa omdömet på tio år. Men var femte företagare ger sin kommun underkänt, kommenterade Ulrica Bennesved resultatet för hela riket.

Undersökningen speglar företagens upplevelser och är i den meningen subjektiv. Något statistiskt samband mellan företagsklimat enligt Svenskt näringslivs definition och sysselsättningsgrad etableras inte. Fokus ligger på den kommunala organisationens sätt att fungera. 60 000 företag har tillfrågats, cirka hälften har svarat. Analys av bortfallet finns ännu inte tillgänglig.

I Hultsfred och Vimmerby tillfrågades 200 företag i vardera kommunen, med en svarsfrekvens på 58 procent i Hultsfred och 60 procent i Vimmerby.

undefined
"Tillfreds, men sporrar till förbättring", säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Hultsfred hamnar i mitten när det gäller företagsklimat, enligt Svenskt näringsliv.

Hultsfreds hamnar på genomsnittet, både för riket och för Kalmar län, med ett sammanfattande omdöme på 3,4 och en "försiktigt svag trend uppåt". 

– Jag är tillfreds med resultatet, men det sporrar också till förbättring, sa Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

Vimmerby stannade på 3,2. Det är under snittet för både riket och länet, men en liten förbättring jämfört med tidigare år.

– Vi är glada över att inte ha sjunkit. Situationen under coronan är besvärlig, vi har fått ägna mycket uppmärksamhet åt besöksnäringen, kommenterade Vimmerby kommuns näringslivsstrateg Carina Östh.

Alla detaljer finns på hemsidan foretagsklimat.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!