Dansprojekt startar i Vimmerby: "En väldigt fin start"

Vimmerby blev först ut när ett dansutvecklingsprojekt drog igång i region Kalmar nu i veckan.

Dansutvecklingsprojektet, som har stöd av bland annat Kulturrådet, går ut på att tre koreografer ska verka i trakten under tre år.

Dansutvecklingsprojektet, som har stöd av bland annat Kulturrådet, går ut på att tre koreografer ska verka i trakten under tre år.

Foto: Privat

Vimmerby2023-02-18 05:00

Dansutvecklingsprojektet, som har stöd av bland annat Kulturrådet, går ut på att tre koreografer ska verka i trakten under tre år. Det hela inleddes i Vimmerby de här veckan.

– Vi hade visserligen en liten tjuvstart i Mörbylånga i december, men det här var den riktiga starten, säger Lotta Gahrton, konstnärlig ledare samt dansare och koreograf i projektet.

Under den gångna veckan hölls två workshops för danselever, ett samtal med regionens dansutvecklare Kristina Flygare och fem föreställningar av "Astrid - Life is not as rotten as it seems", som är en fri tolkning av Astrid Lindgrens liv och verk. Fyra föreställningar hölls för skolelever och en femte för allmänheten.

– Även om jag själv tyvärr var lite krasslig och inte kunde stå på scen just den här veckan, har jag fått rapporter om att det blev en riktigt bra start och att det blev väldigt fint mottaget av publiken i Vimmerby. 

Lotta Garthon fick bevittna en av dansföreställningarna från publikhåll och hon imponerades över Kulturskolans fina lokaler men framför allt danskulturen som råder i Vimmerby.

– Hela idén med det här projektet är att få kommunerna att vakna lite kring danskonsten, även om det just i Vimmerby redan finns så mycket intresse och engagemang för dans.

Efter den här veckan går projektet vidare från Vimmerby till andra orter i länet.

– Men det är absolut möjligt att vi kan komma tillbaka till Vimmerby igen, säger Lotta Garthon.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!