Vimmerby går mot strömmen i landet

Från i stort sett hela Sverige kommer nu larm om att årets influensavaccin redan håller på att ta slut. Men Hälsocentralen i Vimmerby går mot strömmen och står väl rustad.

Hälsocentralen i Vimmerby går mot strömmen och lider ingen brist på influensavaccin, berättar verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Hälsocentralen i Vimmerby går mot strömmen och lider ingen brist på influensavaccin, berättar verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

VIMMERBY2018-11-21 14:00

Långt fler än väntat verkar vilja vaccinera sig mot den kommande influensan. Det gör att de planerade leveranserna av vaccin inte räcker till och att det nu har uppstått brist i hela Sverige. Och Kalmar län utgör inget undantag, berättar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Vi har fått information från leverantören att doserna börjar ta slut, men jag har ännu inte exakt kläm på hur det kommer drabba oss.

– Att signalerna om brist på vaccin kommer redan nu är inte bra, då finns det risk att det inte kommer räcka till alla som bör vaccinera sig, säger Labbé Sandlin.

På Hälsocentralen i Vimmerby är dock läget ljust.

- Vi har redan vaccinerat mellan 1200 och 1300 personer. Dessutom har vi 500 doser för dagens (läs; onsdagens) vaccineringar och har fått ytterligare 500 doser för att täcka kommande onsdag, berättar verksamhetschefen Camilla Ljungdahl.

Vaccinationsmottagningen i Vimmerby har öppet varje onsdag i november.

- Vi har vaccinerat fler personer i år jämfört med samma datum i fjol. Men trots det, och trots att fler i år tar influensan på allvar och förstår riskerna, har vi gott om doser kvar för att täcka det behov som finns.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla personer över 65 år, gravida efter graviditetsvecka 16 samt vuxna och barn över sex månader som är nedsatta av olika sjukdomar (lista över dessa finns på Folkhälsomyndighetetens hemsida) att vaccinera sig. Detsamma gäller anhöriga till de som befinner sig i någon riskgrupp samt vårdpersonal som vårdar nedsatta personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om