Vimmerby gästades av speedwaylegend

Näringslivsenheten hade förlagt en av sina populära samlingar till helgens Öltält i Källängsparken. Som vanligt stod Patric Engqvist för intervjuandet.

Mikael Max frågades ut under Go Kväll Vimmerby.

Mikael Max frågades ut under Go Kväll Vimmerby.

Foto: Bertil Andersson

Vimmerby2018-06-03 16:30

Kvällens gäst var Mikael Max som är en av Sveriges främste utövare inom speedway genom tiderna och som kom att köra hela 27 säsonger på elitnivå. I elitserien körde han redan från 16 års ålder och blev proffs direkt efter skolan.

– Jag hade aldrig funderat på att speedway skulle bli ett yrke.

Han slutade som aktiv förare för två år sedan vilket kom att bli en stor omställning.

– Man fick en identitetskris när man vaknar upp och utan speedwayen var man ingenting.

Mikael är dock glad över att fått fortsätta inom klubben Dackarna där han nu är banchef och ingår i marknadsgruppen. Det blir som en slags arbetsträning. Mikael är född 1973 och uppväxt i en riktig speedwayfamilj då även hans bägge bröder Peter och Magnus har tävlat på elitnivå. Att det blev speedway för Mikael berodde till stor del på pappan som var med och byggde en bana hemma i Gullspång. Det blev naturligt att pojkarna var med och tittade och hängde i depån. I unga år blev de första varven med vanlig trampcykel.

Mikael vann JVM-94 vilket bidrog till att han tilldelades ett Wildcard till GP-serien -95. Det har sedan genom åren blivit fyra lag-VM guld och fem SM-guld i Sverige och fyra gånger svensk parmästare som främsta meriter. Under flera år körde Mikael lagspeedway i England och Polen samtidigt med den svenska serien.

Mikael Max kom till Dackarna 2003, och på frågan vad som fick honom att välja just det laget löd svaret,

– Jag hade sett min blivande fru här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!