Vimmerby gymnasium planerar för distansundervisning

Från och med måndag ger en ny förordning möjlighet till gymnasieskolor att ha distansundervisning. På Vimmerby gymnasium är planeringen i full gång.

Distansundervisning för en del grupper kan bli verklighet inom kort på Vimmerby gymnasium.

Distansundervisning för en del grupper kan bli verklighet inom kort på Vimmerby gymnasium.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/arkiv

Vimmerby2020-11-18 16:20

– Vi har nog haft frågan uppe redan innan vi fick det här beskedet och det underlättar naturligtvis för att vidta åtgärder för att minska trängsel och stora samlingar av elever som det ändå är på gymnasiet. Gymnasieskolan är ju nästan full med elever, säger Anders Eriksson, verksamhetschef för Vimmerby gymnasium.

När skolan öppnade efter sommaren vidtog man åtgärder för att minska trängseln. Men möjligheterna är begränsade, säger verksamhetschefen.

– Det var ju att försöka ordna så att eleverna har hemklassrum och att vi i möjligaste mån skulle sprida ut. Sen är det inte enkelt, för skolan är naturligtvis inte större än vad den är. Tillgången på salar sätter ju de begränsningarna. 

Planeringsarbetet är i gång och från och med måndagen, då regeringens nya förordning gällande distansundervisning börjar gälla, kan eventuellt distansundervisning bli ett faktum på gymnasiet i Vimmerby.

– Rektorerna på gymnasiet planerar just nu för att se vad man kan göra för någonting för att eventuellt gå över till distansundervisning för vissa grupper kanske, eller hur man nu ska göra det, säger Anders Eriksson.

– Utbildningsministerns besked var ju också att närundervisning är det hon helst ser, för det var det som var det bästa för alla elever i princip. Men framförallt var det vissa grupper hon pekade ut som behöver ha den här kontakten i skolan med lärare närvarande.

I våras skedde gymnasiets undervisning på distans och det tycker Anders Eriksson sammanfattningsvis fungerade ganska väl.

– För de allra flesta eleverna tror jag det fungerade ganska väl. Det har ställts frågan till eleverna där man försökt följa upp hur det fungerade. Några elever hade svårt att följa undervisningen och ha motivation men huvuddelen av eleverna tyckte att det fungerade ganska bra, säger han.

Vårens erfarenhet tror han kommer bidra till en ännu lättare övergång om det nu blir distansundervisning igen.

– Kunskapen hos både elever och personal i hur man ska jobba i en distanssituation är nog ganska god. De som inte har varit med om en sådan situation är elever som nu går i årskurs ett. Så där krävs det kanske lite mer förberedelse för att den gruppen ska kunna gå över till distansundervisning.

– Men erfarenheterna från vårens övergång har vi med oss, säger Anders Eriksson.

"Det måste förmodligen till några åtgärder för det är ganska många av medarbetarna, framförallt lärarna på gymnasiet som är oroliga nu när vi får en ökad smittspridning." säger Anders Eriksson.
"Det måste förmodligen till några åtgärder för det är ganska många av medarbetarna, framförallt lärarna på gymnasiet som är oroliga nu när vi får en ökad smittspridning." säger Anders Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!