"Vimmerby har en diamant"

- Vimmerby kan bli världens lekcentrum - men ni måste ha en vision.
Ikeas VD Thomas Carlzon vara bara en av de som betonade att Vimmerby har en diamant att slipa.
Det var något av den röda tråden när panelen med nio personer gav sin korta bild av Vimmerby.

Sätt er vision - sen har ni alla möjligheter att bli världen lekcentrum - om ni vill det. det var ett råd Ikeas VD Thomas Carlzon gav kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk på strategimötet på Näs. Foto: Janne Strömsten

Sätt er vision - sen har ni alla möjligheter att bli världen lekcentrum - om ni vill det. det var ett råd Ikeas VD Thomas Carlzon gav kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk på strategimötet på Näs. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2011-10-28 09:38


Ett Vimmerby som några av dom känner sedan många år och som andra besökte för första gången i går.
En av de senare var Gunnar Backlund, från Svensk Destinationsutveckling. Han lät de kanske 100-talet deltagarna få veta att han såg mycket mer i Vimmerby än på alla andra platser han besökt i sitt arbete med att forma Sveriges nationella destinationsplan.
- Ni har en fenomenal värdegrund och den används. den kan exporteras till Småland till Sverige , sade han.
Han imponerades också av kopplingarna till universitet.

Landskapets vikt
Där var Anders Szczepanski, enhetschef på Nationellt Centrum för Utomhuspedagogik, en av företrädarna. Han gjorde en intensiv och symbolisk och pedagogisk föreläsning om landskapets och lekens betydelse för inlärning, hälsa, utveckling, och i stort sett det mesta.
Något som Ikeas VD Thomas Carlzon nappade på direkt.
- Anställ den där lek-galningen - då kan ni lätt bli världens lekcentrum, sade han.

Astrid Lindgrens värde?
Han ifrågasatte om Vimmerby kommun verkligen förstår vilken tillgång och värde som finns i Astrid Lindgren, mot bakgrund av att Älmhults kommunen inte riktigt begripit Ikeas storhet i världen.
Han efterlyste en vision för kommunens utveckling.
- Skit i ALV, de har sin egen plan och sina egna pengar och kommer att utveckla sig hur mycket som helst, därför är Näs nu viktigare att tänka på att satsa på och utveckla. Hur utvecklar man då Näs och Vimmerby? Tänk Småländsk och annorlunda, var han råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om