Vimmerby i botten

Det råder nyföretagarboom i Sverige. Men inte i Vimmerby. När nyföretagandet listas i landets kommuner hamnar Vimmerby i absoluta bottenskiktet.

Vimmerby2007-09-12 06:15

- Det är naturligtvis ett problem om det startas för få nya företag, men samtidigt har vi aldrig haft så stort intresse att starta företag, säger Christer Johansson, utvecklingschef i Vimmerby kommun.
Det är Jobs and Society/NyföretagarCentrum en näringslivsdriven stiftelse, som tagit fram den aktuella barometern för nyföretagandet i landet.
Harry Goldman, är verkställande ledamot på Jobs and Society, och han konstaterar att uppsvinget för nyföretagandet når långt utanför storstädernas och förorternas expansion.
- Många nyinflyttade förortsbor startar egna företag och affärsmöjligheterna är stora när kommuner expanderar. Men också traditionella fabriksorter märker av nyföretagssamheten när det växer upp små rörelser kring ett stort dominerande företag som runt Ikea i Älmhult i Småland, säger han i en kommentar till rapporten där det framgår att nyföretagandet i riket ökar med tio procent under första halvåret i år jämfört med i fjol. I Vimmerby är det tvärtom - ett ras med 28 procent.

Turismen hjälper inte
I toppkommunerna har det startats 17 företag per 1 000 invånare. Rikssnittet ligger 7,7 företag per 1 000 invånare. Men i Vimmerby kommun bara 3,3 per 1000 invånare.
De här siffrorna placerar Vimmerby i botten av statistiken. Plats 270 bland 290 kommuner.
Harry Goldman pekar särskilt trenden att en växande turistnäring ger mycket nya företag.
- Det finns ett antal turistorter, som Gotland, Borgholm, Mörbylånga och Åre som ligger väl framme.
Men inte heller Vimmerbys styrka som besöksmål tycks spegla sig i nyföretagssamheten. I vart fall inte i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om