Vimmerby i topp i länet

Det privata näringslivet står för 73 procent av alla arbetstillfällen som finns i Vimmerby kommun. Den är den högsta andel arbetande i näringslivet bland alla kommuner i Kalmar län.

Foto:

Vimmerby2017-12-15 10:53
Nyhetsbyrån Siren har beräknat hur stor andel av den förvärvsarbetande dagbefolkningen i alla kommuner som arbetar inom näringslivet. Rikssnittet ligger på 68 procent. För män är snittet 82 procent, medan det för kvinnor är 52 procent.
Med näringslivet menas aktiebolag och andra privata företag samt statligt och kommunalt ägda företag och organisationer.
– Det är nästan omöjligt att titta på en enskild kommun, särskilt i storstadsregionerna, utan att förstå hur omgivningen ser ut. Det finns alltid en interaktion och man måste se platserna i relation till varandra för att det ska bli logiskt. I storstäderna är vissa kommuner väldigt boendeorienterade och andra arbetsorienterade, säger John Östh, kulturgeograf vid Uppsala universitet, till nyhetsbyrån Siren.
Högst andel som arbetar i näringslivet i Kalmar län hittar vi i Vimmerby med 73 procent, det vill säga nästan tre av fyra arbetar i näringslivet resterande 27 procent har offentlig tjänst.
Tätt efter kommer Oskarshamn på 72 procent.
det är de ena kommunerna som ligger över rikssnittet på 68 procent. Hultsfred ligger på 65 procent och Västervik på 56 procent. Det senare är näst lägst i länet. Bara Högsby, 46 procent, ligger lägre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om