Vimmerby Kommun går back 27 miljoner i år

Den kommunala ekonomin blöder. Kostnaderna skenar för nämnderna som sammanlagt gör ett underskott på närmare 27 miljoner kronor! Därmed är hela marginalen på 17 miljoner som fanns i budgeten från början uppäten och endast ett överskott på tio miljoner på finanssidan gör att kommunen klarar ett nollresultat i slutkolumnen på delårsbokslutet.

Vimmerby2008-10-02 06:13

- Vi har bara att kämpa, många kommuner sitter i samma sits, flera av anledningarna bakom nämndernas kostnadsökningar är sånt om vi är skyldiga att genomföra enligt lag, och en del är av engångskaraktär, säger kommunstyrelsens ordförande Carl-Axel Centerstig, c i en kommentar till delårsbokslutet som nästa vecka läggs fram för kommunstyrelsen.

Ingen rolig läsning
Det omfattar den kommunala ekonomin fram till och med augusti och en prognos för resten av året.
Det är ingen rolig läsning för kommunen och skattebetalarna. Bara två av nämnderna, miljö- och byggnämnden och kultur- och fritidsnämnden, klarar sig med de pengar de fått. Alla andra nämnder ligger på minus.
Värst är det för omsorgsnämnden som ligger på ett minus på närmare tio miljoner kronor.
- Det är särskilt handikappomsorgen där det krävts betydligt mer än vad vi kunnat förutse. Vi hoppas att den statliga utredning som pågår ska mildra kommunernas ekonomiska börda för de insatser som måste till, säger Carl-Axel Centerstig.
Men även hemtjänsten, och de särskilda boendena och den nyligen övertagna hemsjukvården kostar mer än vad det finns pengar till.
- Vi vet att det blir bara fler och fler äldre och att vikarier kostar att ta in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om