Vimmerby kommun hos socialdepartementet

Vimmerby kommun har besökt socialdepartementet för att vara med och diskutera införandet barnkonventionen i svensk lagstiftning.

Vimmerbydelegationen tillsammans med statssekreterare Pernilla Baralt.

Vimmerbydelegationen tillsammans med statssekreterare Pernilla Baralt.

Foto:

Vimmerby2018-01-15 10:03
Fyra representanter från Vimmerby kommun träffade statssekreterare Pernilla Baralt och departementssekreterare Christopher Carlson för att få information om arbetet men också för att berätta om kommunens behov och förutsättningar när det gäller arbetet med barnets rättigheter. Det skriver kommunen på sin hemsida.
Syftet med att göra barnkonventionen till lag är att den ska bli ett skarpare juridiskt verktyg och stärka barnets rättigheter för trots att Sverige ratificerade konventionen 1990 så finns svagheter i tillämpningen. Propositionen skall behandlas i riksdagen under mars månad 2018 och, om det antas, träda i kraft 1 januari 2020. I förslaget ligger att man under hösten 2018 och hela 2019 skall erbjuda kunskaps- och metodstöd i Barnkonventionen för att öka möjligheten att stå väl rustad 2020. Förslaget innebär att konventionen förs in i svensk lag i sin ursprungliga form.
Delegationen från Vimmerby fick ett positivt intryck av besöket och anser att det var en bra dialog.
- Det kändes som att de var intresserade av vårt arbete och våra synpunkter och verkligen lyssnade till vad vi hade att säga, säger Anja Persson ungdomspedagog som var en av representanterna för Vimmerby kommun
Martin Ek, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen håller med
- Vi framförde bl.a. att vi tror att en lagstiftning för området är nödvändig för att det ska bli mer verkstad och mer ”på riktigt”. Vi tror också att det är nödvändigt med någon form av tillsyn för att efterlevnaden ska upprätthållas, något som vi fick bekräftat kommer följa med den nya lagen.
Anne-Cathrine Ingström, verksamhetschef för förskolan och Anders Degerman ingick också i delegationen som besökte socialdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om