Vimmerby Kommun överskred budget med 25 miljoner

Underskottet för VA-talen är priset för att Vimmerby kommun fick Arlas etablering i början av 2000-talet.Vimmerby vann kampen om halvmiljard-satsningen och nu kommer notan för det fram i ljuset.

Vimmerby2010-06-23 06:26

Leif Larsson, dåvarande kommunalråd och en av de som flitigt deltog i etableringsdiskussionerna med Arla avfärdar att kommunen lockat till sig etableringen med generösa villkor.
- Grundprincipen var att Arla skulle stå för sina egna kostnader, det var vi helt överens om, säger han.
Så blev det inte riktigt. Nu ger de så kallade industriavtalen kommunen ett underskott på 6,8 miljoner kronor bara i år och avtalen sträcker sig till 2019.

Avtal
Avtalen kom till i början av 2000-talet just för att kommunen ville ha in Arla i den förbehandlingsanläggning Åbro byggt och drev i egen regi i direkt anslutning till det kommunala reningsverket.
- Vi sa okej, mot villkoret att det inte skulle bli dyrare för oss, och skrev ett avtal om det med kommunen, vi har egna ledningar och belastar inte kommunens avloppssystem på något sätt, säger Henrik Dunge, VD för Åbro Bryggeri.
Samtidigt skrev kommunen ett motsvarande avtal med Arla.
Enligt Leif Larsson var meningen att industrierna skulle stå för kostnaderna för både investeringar och drift av den utbyggda anläggningen.
- Avtalen skrevs på så lång tid som 16 år för att säkra intäkter för de räntekostnader kommunen skulle ha under en lång period, säger han.
Efterhand har det visat sig att avgifterna företagen betalar till kommunen inte täcker kommunens kostnader, där av underskottet som nu preciserats i och med att VA-kollektivet sålts till Vimmerby Energi och Miljö samtidigt som industriavtalen alltjämt ligger kvar i kommunen.
Bra, tycker Henrik Dunge.
- Villaägarna ska inte betala för sånt här, det här är en investering kommunen gjort för att få en industrietablering, och det är jättebra att Arla satsade i Vimmerby, det kommunen borde gjort är att från början tala om vad det kostar, säger han.
Leif Larsson håller inte med om att kommunen varit för generös med villkoren för att få Arla till Vimmerby.
- Nej, vad som hänt är att både företagen ökat mängden så mycket, och det har också varit en hel del problem med fetthalter och annat, i varje fall med Arlas processvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om