Vimmerby kommun på prispallen i Solcellstoppen

Vimmerby kommun har landets tredje högsta installerade effekt solel per invånare. Detta enligt statistik från Energimyndigheten sammanställd i en ranking av Svensk Solenergi.

Andreas Karlsson är en av de privatpersoner som valt att montera solceller.

Andreas Karlsson är en av de privatpersoner som valt att montera solceller.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-28 11:05

Andreas Karlsson i Hålbäckshult är en av dem som nyligen låtit montera en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Panelerna sattes upp i juni, precis i rättan tid innan solen och värmen kom. Idag, bara en dryg månad senare, hade det varit betydligt dyrare att installera den.

– Jag fick berättat för mig att offerten hade legat på ungefär 30 000 kr mer idag, säger han.

Karlsson är väldigt nöjd med sina solpaneler. Den el som han själv inte förbrukar lagras i ett batteri eller säljs vidare ut till elnätet, vilket gör att han kan tjäna på affären i slutänden.

– Om de här elpriserna fortsätter tror jag att anläggningen är betald på åtta år, berättar Karlsson.

undefined
Efter att ha funderat på att sätta upp solceller sedan 2016, då ladugårdstaket byttes ut, kom Karlsson till skott i juni i år.

Med panelerna på taket producerar han tillräckligt mycket el för att täcka upp för sitt eget årsbehov, även om det blir att han får sälja av det på sommaren och köpa tillbaka det på vintern.

Andreas Karlsson är inte ensam om att utvinna solel från hemmaplan. Enligt intresseorganisationen Svensk Energi hade Vimmerby kommun den tredje högsta installerade effekten solel per invånare i hela Sverige under år 2021. Detta innebär att kommunen nu står på prispallen i den så kallade Solcellstoppen som baseras på statistik över nätanslutna solcellsanläggningar hämtad från Energimyndigheten, där kommuner rankas i en lång lista.

Att Vimmerby kommun nu, med sina 700 W per invånare, har en tredjeplats innebär en klättring på hela 65 placeringar.

El som inte förbrukas kan lagras i ett stort batteri.
El som inte förbrukas kan lagras i ett stort batteri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!