Vimmerby Kommun tveksam till ensamma flyktingbarn

Minst 300 ensamma flyktingbarn behöver akut komma till ett familjehem eller gruppboende i landet kommuner. Vimmerby är en av de kommuner som tvekar att ta em barn.

Vimmerby2007-06-21 06:36

- Här ska Vimmerby visa vägen och ta sitt ansvar som barnens stad - och det är bråttom, säger Börje Forss, folkpartiet som menar att kommunen ska kunna vara redo att ta emot ett antal ensamma flyktingbarn redan i augusti.
- Det ska kunna vara möjligt med en snabbutredning och inventering av de resurser som finns. Det är vårt ansvar, de kan jämföras med att kasta ut en livboj till en människa som håller på att sjunka, säger han.
I år väntas runt 1200 ensamma flyktingbarn komma till Sverige. 500 har redan kommit. de flesta är pojkar från Irak. Även Afghanistan och Somalia är vanliga ursprungsländer. 300 av de barn som hittills kommit till Sverige bor i tillfälliga boenden och har akut behov av att komma ut i kommunala familjehem eller gruppboenden.
Men bara tio procent av landets 289 kommuner tar i dag emot ensamma flyktingbarn.
Nu överväger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson att sätta de övriga 90 procenten av kommunerna i en offentlig skamvrå.
- Jag känner skam, vrede och förtvivlan över att så få kommuner sträcker ut handen, säger till Dagens Nyheter.
Kommunpolitikern i Vimmerby,m Börje Forss, fp, har engagerat sig i frågan och ställt kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, c, till svars i en interpellation i kommunfullmäktige nyligen.
Då fick han veta att kommunen ska utreda möjligheten att ta emot ensamma flykting barn och också se hur frågan hanteras i andra kommuner.
- Det är att flumma till det, anser Börje Forss.
- Vi är Vimmerby kommun och vi ska stå för vad vi tycker, vad andra anser spelar ingen roll, säger han.
Bland grannkommunerna har exempelvis Hultsfred, Högsby och Oskarshamn sagt nej, medan Västervik och Kinda överväger eventuellt familjehem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om