Vimmerby med i äldreomsorgstoppen

Äldreomsorgen i Vimmerby tillhör de bästa i landet. Men standarden på särskilda boenden håller inte samma mått som omsorgen.

Vimmerby2007-06-19 06:33

Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting som lades fram på måndagen.
- Jag tror att den kontinuitet som vi har i en liten kommun som Vimmerby där personalen stannar länge i sina anställning och känner de gamla och deras behov spelar en stor roll, säger Chatarina Hafström, omsorgschef i Vimmerby när han ska kommentera rapporten.
- Jag har visserligen inte hunnit läsa den ännu, men spontant tror jag att just närheten och småskaligheten är viktig och jag fascineras också av det stora engagemang och snavar som jag ser hos medarbetarna i en liten ort som Vimmerby, säger hon.
Hennes analys ligger väl i linje med resultatet i rapporten som tydligt visar att den bästa äldreomsorgen finns i de små kommunerna. Bland de 28 kommuner som visar de sammanlagt bästa resultaten finns uteslutande små kommuner med färre än 50 000 invånare. hela 19 av de 28 bästa kommunerna har under 15 000 invånare. Fem av de 28 finns i Kalmar län.
Utredarna har tittat på ett antal olika områden i den kommunala äldreomsorgen. Det rör sig om personalens utbildningsnivå och om personalomsättning. I Vimmerby har 65 procent av personalen undersköterskeutbildning eller omvårdnadsutbildning. det ger en 24 placering bland landets alla kommuner. När det gäller personalomsättning hamnar Vimmerby på 14 plats över de med lägst personalomsättning. Siffror som direkt bekräftar omsorgschefen Chatarina Hafströms bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om