Vimmerby når ut till miljoner japaner

Ronja kan bli japanernas nya favorit. I oktober börjar nämligen den animerade tv-serien om rövardottern sändas i Japan. I samband med det kan också miljoner och åter miljoner tv-tittare se en dokumentär om Astrid och de miljöer som inspirerat henne.
Peter Göransson, turistchef i Vimmerby, har vissa förhoppningar på Ronjaeffekt.
- Det är inte alls orimligt att tro att Vimmerby skulle kunna bli ett nytt besöksmål för den japanska marknaden. "Ronjaland" ligger bara tre timmar bort från Stockholm.

Vimmerby2014-09-04 06:52


Japans enda public service-bolag NHK har 36 miljoner licensbetalare. Men precis som i Sverige har nästan alla, i teorin, tillgång till marksänd public service-tv. Vilket betyder några stycken, med 127 miljoner invånare.
Kan bli hyfsade tittarsiffror när den animerade tv-serien av Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter", under namnet "Sanzoku no Musume Ronia", har premiär i kanalen i oktober.

Inspirationsmiljöer
Bakom produktionen ligger Studio Ghibli och anime-serien har gjorts av den berömde japanske regissören och animatören Goro Miyazaki, son till den ännu mer berömde regissören Hayao Miyazaki, som redan på 1970-talet ville göra långfilm om Pippi Långstrump, men då fick nobben.
Inte nog med tv-serien. Ett tv-team från NHK var nyligen i Sverige för att göra en halvtimmes kompletterande dokumentär, som alltså kommer att sändas i samma kanal.
Under knappa två dagar befann sig teamet i Vimmerby.
- De vill visa hur Ronja kom till och varifrån Astrid fick inspirationen, säger Henrik Karlsson på Vimmerby turistbyrå, som bland annat lotsade ut teamet till Försjön, i jakten på "Ronjanatur".
- De har också filmat lite Vimmerbymiljöer, bland annat torget från Rådhustornet, filmat hästar i motljus på en bondgård och de har varit hemma i Astrids lägenhet på Dalagatan i Stockholm. De hade ett väldigt tajt schema men var jättenöjda med filmandet.
Turistchef Peter Göransson tror att det förväntade intresset för Ronja i Japan kan leda till ett visst sug att besöka Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om